Vypěstujte si na zahradě goji, neboli zázračné ovoce radosti

                   

Goji, česky kustovnice čínská je jednou ze základních složek tradiční čínské medicíny. U nich se hojně využívá nejméně od období dynastie Ming, tedy od 14. století. U nás se o ní začalo mluvit teprve před pár lety, ale zato si Češi začali užívat i pěstovat ve velkém. Velkou výhodou je, že si tyto plody podobné brusinkám můžete vypěstovat i vy na své zahradě a těžit z jejich blahodárných účinků.

Obsahují neuvěřitelných 18 aminokyselin a stopových prvků, které naše tělo nutně potřebuje. V plodech najdete železo, vápník, zinek, selen, fosfor i měď. Kromě toho obsahuje také řadu vitamínů jako je vitamín C, E, B1, B2 a B6. Díky tomu je skvělá pro regeneraci celého organismu a zároveň snižuje únavu, se kterou se potýká obrovské množství lidí.

Pěstování je snadné

Kustovnice není na pěstování nijak náročná, což je pro vás zaručeně skvělá zpráva. Goji miluje slunce, ale umístit ji můžete i do polostínu. Potřebuje kyprou, písčitou půdu bohatou na živiny. Skvělým nápadem je proto půdu zkypřit a prohnojit ještě před vysetím. V zimě se o ni také obávat nemusíte, protože nevymrzá. Odolná je až do – 25°C, což v našich podmínkách jen tak nenastane.

Výsadbu je dobré provést od března do května, anebo naopak od září do listopadu. Na menší zahrady není zcela vhodná, protože poměrně brzy dorůstá i výšky tří metrů. Dáte-li jí prostor, brzy ho celý ovládne. Pokud nechcete přijít o jiné rostliny, vysaďte tento keř daleko od ostatních. Ideální je o osazení svahů nebo prostor, kde nic jiného neroste.

Řez je vždy dobrou volbou

U některých ovocných stromů nebo keřů je řez nežádoucí, ale v tomto případě to rozhodně neplatí. Právě naopak. Během prvního roku se kustovnice může dostat i metr do výšky. Pokud nebudete chtít, aby z ní vyrostla obrovská rostlina, klidně ji řezem upravte. Díky tomu nejen nepřeroste, ale také si udrží hezký tvar. Kde a jak se do toho pustit?

  • Řezy provádějte vždy na podzim. Podle toho ovlivníte plodnost a velikost v příštím roce.
  • Vyrostl-li jen jeden výhod, ve výšce 10-15 cm ho zkraťte, aby se rozvětvil.
  • Před jarem odstraňte špatně rostoucí, zlomené nebo suché větve.

Kdy sklízen a co s plody dělat?

Plody goji dozrávají zpravidla koncem října. Řídit se ale ovšem musíte podle počasí, teploty a jejich vzhledu. Konzumovat je můžete jak čerstvé, tak i sušené. Pokud se rozhodnete pro sušení, můžete je následně přidávat kamkoli jako jiné sušené ovoce. Na muffiny, do granoly nebo do koláče. Ideální je dát si je k snídani. Velké množství vitamínů hned zrána vám dodá energii na celý den.

Na druhou stranu čerstvé plody si můžete přidat do salátu, udělat si z nich čaj, anebo z nich vylisovat výbornou šťávu. Chuťově je hořko-sladká a připomíná zvláštní kombinaci brusinek, šípku a třešní. Díky vysokému betakarotenu vám mohou trochu připomínat i chuť mrkve. Při přidání do jídla tím proto nepodpoříte své zdraví, ale také si užijete nové, chutné suroviny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články