Typický chlebíček byl ozdoben plátky vařených vajec, kyselými okurkami, petrželkou nebo jedním plátkem šunky.
Kdy vás naposledy obyčejný chlebíček vrátil v čase nebo nečekaně potěšil vaše chuťové pohárky? Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že u nich jde o víc než jen o jídlo. Jsou doslova plátnem pro kulturu, kreativitu a nostalgii.
Co je to vlastně chlebíček
Jak vlastně tohle zvláštní jídlo definovat? Takto o něm mluví česká Wikipedie: „Obložený chlebíček (nebo zkráceně jen chlebíček) je druh studeného jídla, které se skládá z vekového pečiva, bagety ozdobeného dalšími potravinami; typickým pokryvem chlebíčků jsou různé pomazánky, saláty, zelenina, uzeniny, sýry, mořské plody a další.“
„Moje babička byla mistryně v přípravě chlebíčků. Miloval jsem její klasické s bramborovým salátem a šunkou, ale taky experimentovala – přidávala třeba kousek pomeranče nebo sardinky,“ vzpomíná Michal T. z Olomouce.
Chlebíčková scéna za socialismu
V éře socialismu nebyly chlebíčky jen obyčejným jídlem – naopak. Staly se cenově dostupným požitkem a praktickým řešením pro stále náročnější životní styl. Stačilo je totiž prostě vzít do ruky a zhltnout za pochodu (nebo si je naopak pěkně pomalu vychutnat – to už záleželo na vás). Existovaly tři oblíbené varianty:
- Šunka a bramborový salát: Klasika, která obsahuje starý dobrý bramborový salát, plátek šunky a ozdobné přílohy.
- Ruský vaječný chlebíček: Vejce uvařená natvrdo spojená s majonézou a někdy s příměsí hořčice.
- Salám s máslem: Jednoduchá kombinace plátku veky namazaného máslem a obloženého tenkými plátky salámu (samozřejmě s další přízdobou). „Vzpomínám na rodinné oslavy, kde nikdy nesměly chybět salámové chlebíčky. Plátek salámu na vece a k tomu třeba okurka nebo paprika. Byly jednoduché, ale výborné,“ podělila se o svou vzpomínku paní Radka K. z Třebše.
„Když jsem byla malá, chlebíčky byly spíš jednoduché, často jen s máslem a sýrem. Dnes si užívám sofistikovanější chutě – moje oblíbené jsou chlebíčky s kaviárem nebo uzeným lososem. Na oslavách to vždycky vypadá skvěle a chutná to ještě lépe,“ říká paní Karolína T. Z Brna.
Jiný pohled nabízí pan Petr P. z Českých Budějovic: „Chlebíčky byly vždycky oblíbenou součástí rodinných oslav, ale dnes si je užívám jinak. Nejradši mám moderní verze – třeba s avokádem, vajíčkem a chilli vločkami. Je to úplně jiný zážitek, ale pořád mám ten stejný pocit radosti jako kdysi.“ Další várku nápadů a tipů nabízí například web PrimaInspirace.