Obložené chlebíčky se v průběhu času vyvinuly. Mezi přísadami je však bramborový salát stále oblíbený

Typický chlebíček byl ozdoben plátky vařených vajec, kyselými okurkami, petrželkou nebo jedním plátkem šunky.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0
                   

Kdy vás naposledy obyčejný chlebíček vrátil v čase nebo nečekaně potěšil vaše chuťové pohárky? Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že u nich jde o víc než jen o jídlo. Jsou doslova plátnem pro kulturu, kreativitu a nostalgii.

Co je to vlastně chlebíček

Jak vlastně tohle zvláštní jídlo definovat? Takto o něm mluví česká Wikipedie: „Obložený chlebíček (nebo zkráceně jen chlebíček) je druh studeného jídla, které se skládá z vekového pečiva, bagety ozdobeného dalšími potravinami; typickým pokryvem chlebíčků jsou různé pomazánky, saláty, zelenina, uzeniny, sýry, mořské plody a další.“

Moje babička byla mistryně v přípravě chlebíčků. Miloval jsem její klasické s bramborovým salátem a šunkou, ale taky experimentovala – přidávala třeba kousek pomeranče nebo sardinky,“ vzpomíná Michal T. z Olomouce.

Staré nádobí z dob socialismu nevyhazujte, sběratelé za něj zaplatí

Staré nádobí z dob socialismu nevyhazujte, sběratelé za něj zaplatí desetitisíce

Klasický český obložený chlebíček – rychlý recept

Chlebíčková scéna za socialismu

V éře socialismu nebyly chlebíčky jen obyčejným jídlem – naopak. Staly se cenově dostupným požitkem a praktickým řešením pro stále náročnější životní styl. Stačilo je totiž prostě vzít do ruky a zhltnout za pochodu (nebo si je naopak pěkně pomalu vychutnat – to už záleželo na vás). Existovaly tři oblíbené varianty:

  • Šunka a bramborový salát: Klasika, která obsahuje starý dobrý bramborový salát, plátek šunky a ozdobné přílohy.
  • Ruský vaječný chlebíček: Vejce uvařená natvrdo spojená s majonézou a někdy s příměsí hořčice.
  • Salám s máslem: Jednoduchá kombinace plátku veky namazaného máslem a obloženého tenkými plátky salámu (samozřejmě s další přízdobou). Vzpomínám na rodinné oslavy, kde nikdy nesměly chybět salámové chlebíčky. Plátek salámu na vece a k tomu třeba okurka nebo paprika. Byly jednoduché, ale výborné,“ podělila se o svou vzpomínku paní Radka K. z Třebše.

Dávno zapomenuté recepty na sirup z červené řepy. Během chvilky vyléčí nachlazení i další neduhy

Díky jednoduchosti ingrediencí byly chlebíčky ekonomické a syté. Není tedy divu, že si získaly oblibu napříč generacemi.
Díky jednoduchosti ingrediencí byly chlebíčky ekonomické a syté. Není tedy divu, že si získaly oblibu napříč generacemi.
iZdroj fotografie: Pixabay

Když jsem byla malá, chlebíčky byly spíš jednoduché, často jen s máslem a sýrem. Dnes si užívám sofistikovanější chutě – moje oblíbené jsou chlebíčky s kaviárem nebo uzeným lososem. Na oslavách to vždycky vypadá skvěle a chutná to ještě lépe,“ říká paní Karolína T. Z Brna.

Jiný pohled nabízí pan Petr P. z Českých Budějovic: „Chlebíčky byly vždycky oblíbenou součástí rodinných oslav, ale dnes si je užívám jinak. Nejradši mám moderní verze – třeba s avokádem, vajíčkem a chilli vločkami. Je to úplně jiný zážitek, ale pořád mám ten stejný pocit radosti jako kdysi.“ Další várku nápadů a tipů nabízí například web PrimaInspirace.

Jaká je vaše dokonalá chlebíčková kombinace?

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články