Co se starým chlebem: Staří zahradníci ho používali jako hnojivo, funguje však i dnes

Ze starého pečiva si můžete velmi jednoduše připravit šikovné hnojivo. Vaši zahradu zásobí mnoha cennými živinami.

i Zdroj fotografie: Mmangan333 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Starý chléb není jen opadem určeným k likvidaci. Naopak. Může se totiž stát opravdu cenným zdrojem pro všechny zahrádkáře. Jak uvádí web MagazínDoma, použití starého chleba jako hnojiva je starobylá technika, která je účinná i dnes. Rozhodně se tedy vyplatí se s ní seznámit. Vaší zahradě tím můžete jedině prospět.

Výživné účinky chleba na rostliny

Chléb je bohatý na sacharidy, bílkoviny, vitaminy skupiny B a minerální látky – všechny tyto živiny jsou pro správný růst rostlin opravdu nezbytné. Obvykle je kupujeme v podobě různých chemických přípravků a přehlížíme, že jejich optimální zdroj máme takříkajíc přímo pod nosem.

Vytvoření chlebového hnojiva pro zahradu

Vložte starý chléb do vhodné nekovové nádoby a zalijte jej vodou. Směs nechte několik dní kvasit, což pomůže rozložit pečivo na jednodušší sloučeniny. Po kvašení roztok sceďte, abyste odstranili pevné kousky, a poté tekutinu zřeďte stejným dílem vody. Nakonec už jen zředěný chlebový roztok použijte k zalévání rostlin, a to nejlépe jednou týdně, jak radí web iReceptář.

6 neobvyklých využití brambor, které stojí za to znát: S trochou šikovnosti se z nich vytvoří čistící prostředek, hnojivo či účinná zbraň proti plísním

Kompostování chleba je také možné

Starý chléb ovšem může být podle mých zkušeností i cenným doplňkem vašeho kompostéru. Rychle se totiž rozkládá a přidává do kompostu uhlík a dusík, čímž zlepšuje živinový profil výsledného produktu. „Abyste se vyhnuli přilákání škůdců, zakopejte chléb hluboko do kompostu a smíchejte ho s dalšími zelenými a hnědými materiály, aby byl kompost vyvážený,“ radí zahradník Lukáš N. z Opočna.

Pokud chcete během této sezóny svou zahradu vyživit opravdu skvěle, vyrobte si účinné hnojivo podle známé japonské – tradice. iZdroj fotografie: Depositphotos
Starý chléb není hned třeba házet do popelnice. Naopak, může vám ještě opravdu skvěle posloužit – jeho využití je snadné.

Použití droždí jako hnojiva

Ale na zahradě můžete použít i další šikovný produkt z domácnosti – droždí. Rozpusťte to sušené ve vodě (přibližně 1 až 2 polévkové lžíce na 5 litrů vody) a nechte ho několik hodin nebo přes noc odstát. Poté hotový roztok aplikujte jako postřik nejlépe v ranních hodinách. Rostliny tak jeho prostřednictvím získají bohatý zdroj živin a jako bonus může také zlepšit strukturu půdy. A vyzkoušet můžete i hnojení česnekovými slupkami, o kterém už Chalupáři-Zahrádkáři také psali. Nic nestojí a funguje skvěle.

Snadná výroba efektního hnojiva ze starého chleba

Jak využíváte zbytky pečiva vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články