Co se starým chlebem: Staří zahradníci ho používali jako hnojivo, funguje však i dnes

Ze starého pečiva si můžete velmi jednoduše připravit šikovné hnojivo. Vaši zahradu zásobí mnoha cennými živinami.

i Zdroj fotografie: Mmangan333 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Starý chléb není jen opadem určeným k likvidaci. Naopak. Může se totiž stát opravdu cenným zdrojem pro všechny zahrádkáře. Jak uvádí web MagazínDoma, použití starého chleba jako hnojiva je starobylá technika, která je účinná i dnes. Rozhodně se tedy vyplatí se s ní seznámit. Vaší zahradě tím můžete jedině prospět.

Výživné účinky chleba na rostliny

Chléb je bohatý na sacharidy, bílkoviny, vitaminy skupiny B a minerální látky – všechny tyto živiny jsou pro správný růst rostlin opravdu nezbytné. Obvykle je kupujeme v podobě různých chemických přípravků a přehlížíme, že jejich optimální zdroj máme takříkajíc přímo pod nosem.

Vytvoření chlebového hnojiva pro zahradu

Vložte starý chléb do vhodné nekovové nádoby a zalijte jej vodou. Směs nechte několik dní kvasit, což pomůže rozložit pečivo na jednodušší sloučeniny. Po kvašení roztok sceďte, abyste odstranili pevné kousky, a poté tekutinu zřeďte stejným dílem vody. Nakonec už jen zředěný chlebový roztok použijte k zalévání rostlin, a to nejlépe jednou týdně, jak radí web iReceptář.

6 neobvyklých využití brambor, které stojí za to znát: S trochou šikovnosti se z nich vytvoří čistící prostředek, hnojivo či účinná zbraň proti plísním

Kompostování chleba je také možné

Starý chléb ovšem může být podle mých zkušeností i cenným doplňkem vašeho kompostéru. Rychle se totiž rozkládá a přidává do kompostu uhlík a dusík, čímž zlepšuje živinový profil výsledného produktu. „Abyste se vyhnuli přilákání škůdců, zakopejte chléb hluboko do kompostu a smíchejte ho s dalšími zelenými a hnědými materiály, aby byl kompost vyvážený,“ radí zahradník Lukáš N. z Opočna.

Pokud chcete během této sezóny svou zahradu vyživit opravdu skvěle, vyrobte si účinné hnojivo podle známé japonské – tradice. iZdroj fotografie: Depositphotos
Starý chléb není hned třeba házet do popelnice. Naopak, může vám ještě opravdu skvěle posloužit – jeho využití je snadné.

Použití droždí jako hnojiva

Ale na zahradě můžete použít i další šikovný produkt z domácnosti – droždí. Rozpusťte to sušené ve vodě (přibližně 1 až 2 polévkové lžíce na 5 litrů vody) a nechte ho několik hodin nebo přes noc odstát. Poté hotový roztok aplikujte jako postřik nejlépe v ranních hodinách. Rostliny tak jeho prostřednictvím získají bohatý zdroj živin a jako bonus může také zlepšit strukturu půdy. A vyzkoušet můžete i hnojení česnekovými slupkami, o kterém už Chalupáři-Zahrádkáři také psali. Nic nestojí a funguje skvěle.

Snadná výroba efektního hnojiva ze starého chleba

Jak využíváte zbytky pečiva vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články