Jak utnout prskání oleje z pánve a zároveň usmažit nejlepší vánoční řízky. Budou luxusně křehké

                   

Smažení ke sváteční kuchyni zkrátka patří. A nejenom k ní. To poslední, co však potom chceme, je uklízet rozstříkaný tuk ze všech možných i nemožných míst. A přitom tomu můžeme zabránit už na samém počátku této činnosti. Pomohou vám běžné kuchyňské ingredience, do kterých byste to nejspíš nikdy neřekli. Ještě předtím je však nutné vaši pánev (a potažmo i všechno náčiní) dokonale připravit.

Proč prská olej při smažení

Abychom tomuto jevu mohli účinně předejít, musíme se podívat na to, jak tento proces vlastně vzniká. Stručně řečeno lze říci, že olej prská tehdy, když se do něj dostane nějaká tekutina – především tedy voda. Jak si nejspíš pamatujete z hodiny fyziky – voda a olej se vzájemně nemísí. Na pánvi tedy dochází k tomu, že se zachycená kapka vody snaží z oleje dostat ven. A jakmile se jí to podaří – praskne.

iZdroj fotografie: Pixabay

A právě tady je zdroj onoho obávaného prskání, nebezpečného nejenom pro vaše kuchyňské vybavení, ale i pro vás samotné (protože popáleniny od tuku se hojí zdaleka nejhůře). A jak tomu tedy předejít? Před každým smažením aplikujte na své kuchyňské pomocníky tento jednoduchý postup.

  • Pánev vytřete do sucha dobře savou textilií nebo savými utěrkami.
  • Totéž proveďte i s náčiním, které budete používat (například s obracečkami).
  • Do oleje vložte složky, které zabrání prskání.

Jak smažit, aby maso neprskalo

A které složky to jsou? Nejčastěji se mluví o soli. Ta do sebe totiž dokáže přebytečnou vlhkost natáhnout. Kapky vody tedy nebudou praskat a rozstřikovat se po okolí. A jak sůl správně použít? Obvykle ji vhazujeme až do horkého oleje. Mnohem účinnější však bude, když ji na pánev vhodíme ihned potom, co ji začneme rozehřívat a teprve asi po půl minutě ji zalejeme olejem nebo jiným tukem na smažení (pokud používáte máslo, tak výhradně to přepuštěné kvůli přepalování).

iZdroj fotografie: Pixabay

Smažení bez prskání pomůže i olej

Nezdá se vám použití soli příliš účinné? Pak vyzkoušejte ještě jiného skvělého pomocníka – ocet. Ten už nelijte do oleje, to byste se se zlou potázali, ale ještě předtím s ním vytřete stěny a dno pánve. Stačí tenká vrstvička, aplikovaná kupříkladu za pomoci houbičky. I ocet má skvělou schopnost absorbovat vodu a vůbec ho nemusí být mnoho. A aby co nejméně změnil chuť jídla, použijte ten bílý, rýžový apod.

Jak zabránit přepalování oleje v pánvi

Prskání tuku kolem sporáku je však pouze jedním problémem, který se ke smažení obvykle váže. Tím dalším je nepříjemné přepalování tuku. A jak zabránit této nepříjemnosti? Vezměte si k ruce nečekaného pomocníka – mrkev. Stačí ji nakrájet do kolečka a do pánve vždy vložit 4-8 (podle velikosti). Jak mrkev černá, natahuje do sebe zároveň část již degradovaných látek z oleje, díky čemuž ten zbytek, který zůstal na pánvi, udržuje v pořádku.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Aby však tento trik dobře fungoval, musíte mrkev vyměnit pokaždé, když výrazně zhnědne. Pro smažení porce řízků pro celou rodinu si tak k ruce připravte přibližně dvě velké mrkve nakrájené na kolečka (není třeba je škrábat). Abyste však přepalování oleje minimalizovali, musíte také zajistit to, aby se do něj nedostaly škodliviny z jiných zdrojů. V případě řízků je problémem strouhanka. Dobře je tedy před přenesením do oleje oklepejte.

O křehkost masa se postará citron

Pokud smažíte řízky kuřecí, pak nejspíš nic podobného řešit nemusíte. Ovšem u těch vepřových se vám snadno může stát, že budou i po osmažení tuhé a jen obtížně žvýkatelné. A to i přesto, že jste je předtím důkladně naklepali. A jak tomu zabránit? Jednoduše maso ve fázi osolení a opepření ještě pokapejte citronem a šťávu dobře rozetřete. Právě ten se postará o nádhernou křehkost hotových řízků. A pokud vám takříkajíc neujede ruka, na chuti to vůbec nepoznáte.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Jak usmažit nejlepší řízky na Vánoce

Samozřejmě se do jejich přípravy můžete vrhnout kdykoliv, ale ostudu vám neudělají ani na svátečním stole. Takže čím začít? Ještě před smažením řízků si rozehřejte troubu na 50 °C anebo si připravte mísu důkladně obalenou alobalem. Jde o to, abychom usmažené řízky udrželi v teple. Maso dobře naklepejte a po stranách nařízněte. Tím zabráníte tomu, aby se řízky na pánvi nekroutily, což by vedlo k jejich nerovnoměrnému prosmažení.

Do mouky na oblení můžete přimíchat trochu mleté papriky nebo třeba grilovacího koření, do vajíčka zase zašlehejte pivo nebo alespoň trochu mléka, obojí přispěje k báječné chuti řízků. Nakonec maso obalte ještě ve strouhance a po obou stranách ji dobře přimáčkněte. Tu přebytečnou pak oklepejte, aby v pánvi neodpadávala do oleje, kde by se přepalovala a rychle ho kazila.

iZdroj fotografie: Pixabay

Triky pro přípravu řízků

Ale pamatujte si, že řízky nikdy není vhodné obalovat předem, ale vždy až těsně před vložením na pánev. Jinak do sebe strouhanka natáhne vlhkost a nebude tak křupavá. Pro urychlení nedávejte trojobal klasicky do talířů, ale spíše do krabiček vhodného tvaru. Vajíčkem pak bude stačit jenom lehce zakroužit, a podobné je to i se sypkými přísadami trojobalu. Pak řízek otočte, proveďte totéž a máte obaleno (strouhanku přitlačte).

Řízky vložit vždy až do rozpáleného oleje, aby nenasály tuk, nejprve je zprudka osmahněte po obou stranách a pak zvolna dodělávejte. Ukládejte je do pekáče, který posléze vložíte do rozpálené trouby anebo alespoň do mísy s alobalem, jíž ihned po vložení řízků překryjete „alobalovou pokličkou.“ Pro ještě lepší chuť dejte na každý hotový řízek tenký plátek másla. Uvidíte, že lepší jste ještě nikdy nejedli.

A jaké triky při přípravě řízků a dalších smažených jídel používáte vy?

Podobné triky uplatníte i při přípravě smaženého kapra. Projděte si postup krok za krokem
Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články