Co s úrodou okurek: Za zkoušku stojí naložit je v rajčatové omáčce s česnekem

Nakládání okurek v rajčatové omáčce s česnekem představuje lahodnou obměnu tradičních metod. Opravdu stojí za to.

Tradičně se okurky určené k nakládání vyznačují menší velikostí a délkou. Často mají štíhlý profil a tenkou slupku zdobenou výraznými hrbolky. i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Konzervování okurek má bohatou historii, která se datuje již po staletí. Vše začalo už u sudů se solným roztokem ve starověké Mezopotámii, samotné okurky pak mají svůj původ nejspíš v Indii, kde je lidé začali pěstovat před více než 3 000 lety.

Na skok do historie

Nakládání okurek se rozšířilo po celém Blízkém východě a poté i do Evropy. A každá kultura přidala této šikovné technice svůj jedinečný nádech a chuť. V 17. století se pak nakládané okurky staly v Evropě jednou z nejoblíbenějších pochoutek určených pro chudé i bohaté stoly vůbec, jak píše web BaconIsMagic.

Příprava ingrediencí na okurky

Než se pustíte do procesu nakládání okurek v rajčatové omáčce, je nezbytné shromáždit a připravit všechny potřebné ingredience:

  • 1 kg čerstvých okurek
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 1 litr vody
  • 50 g cukru
  • 50 g soli
  • 5 stroužků mladého česneku
  • 4 zrnka pepře a bobule nového koření
  • hřebíček, chilli papričky a kopr podle chuti
  • 1 čajová lžička kyseliny citronové

První krok je základ

Cesta k dokonalé sklenici nakládaných okurek začíná podle webu KaipKada jak jinak než sterilizací. Jakmile jsou sklenice připraveny, postupujte tak, že každý stroužek česneku oloupete a rozkrojíte na čtyři části a spolu se zrnky pepře, nového koření a hřebíčkem (případně papričkou) je vložíte na dno sklenic.

Zavařování rajčat

Jak na nakládaná rajčata: I v malé skleničce můžete získat famózní chuť

Ať už se podávají jako samostatná svačinka nebo jako doplněk k jídlu, tyto okurky jistě přinesou na každý jídelní stůl příval chuti. iZdroj fotografie: Pixabay
Ať už se podávají jako samostatná svačinka nebo jako doplněk k jídlu, tyto okurky jistě přinesou na každý jídelní stůl příval chuti.

Příprava okurek

Jak radí staří zahrádkáři, odřízněte jejich konce, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili dříve (ovšem až po jejich namočení do vody) – tento krok je zásadní, protože pomáhá lépe absorbovat chutě. Okurky poté pevně natlačte do sklenic a pro aromatický nádech je proložte snítkami čerstvého kopru.

Přiveďte k varu litr vody a zalijte jí okurky ve sklenicích tak, aby byly zcela zakryté. Sklenice uzavřete víčkem a nechte je 3-4 minuty odstát, poté je slijte a proces ještě jednou zopakujte. Tento krok blanšírování zajistí, že okurky budou čisté a připravené absorbovat všechny chutě rajčatové omáčky.

Chtěl jsem si je udělat na zimu, ale snědl jsem je za jeden večer: Nakládané papriky vás dostanou svou chutí

Ne vždy je snadné na trhu poznat, zda jsou již okurky vhodné k nakládání. Pomoci vám může barva jejich ostnů – prohlédněte je. iZdroj fotografie: Freepik
Ne vždy je snadné na trhu poznat, zda jsou již okurky vhodné k nakládání. Pomoci vám může barva jejich ostnů – prohlédněte je.

Směs na rajčatovou omáčku

V hrnci smíchejte rajčatový protlak se zbývajícím litrem vody a vytvořte hustou rajčatovou omáčku. Přidejte cukr, sůl a kyselinu citronovou a směs postupně přiveďte k varu. Pak s ní zalijte okurky a dbejte na to, aby byly sklenice zcela naplněny. Nakonec pevně zajistěte víčka a otočte okurky dnem vzhůru, aby vychladly. Můžete je samozřejmě také sterilizovat, poté vydrží mnohem déle.

Jaké jsou vaše oblíbené způsoby konzervace okurek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Zobrazit další články