Nakládání okurek v rajčatové omáčce s česnekem představuje lahodnou obměnu tradičních metod. Opravdu stojí za to.
Konzervování okurek má bohatou historii, která se datuje již po staletí. Vše začalo už u sudů se solným roztokem ve starověké Mezopotámii, samotné okurky pak mají svůj původ nejspíš v Indii, kde je lidé začali pěstovat před více než 3 000 lety.
Na skok do historie
Nakládání okurek se rozšířilo po celém Blízkém východě a poté i do Evropy. A každá kultura přidala této šikovné technice svůj jedinečný nádech a chuť. V 17. století se pak nakládané okurky staly v Evropě jednou z nejoblíbenějších pochoutek určených pro chudé i bohaté stoly vůbec, jak píše web BaconIsMagic.
Příprava ingrediencí na okurky
Než se pustíte do procesu nakládání okurek v rajčatové omáčce, je nezbytné shromáždit a připravit všechny potřebné ingredience:
- 1 kg čerstvých okurek
- 100 g rajčatového protlaku
- 1 litr vody
- 50 g cukru
- 50 g soli
- 5 stroužků mladého česneku
- 4 zrnka pepře a bobule nového koření
- hřebíček, chilli papričky a kopr podle chuti
- 1 čajová lžička kyseliny citronové
První krok je základ
Cesta k dokonalé sklenici nakládaných okurek začíná podle webu KaipKada jak jinak než sterilizací. Jakmile jsou sklenice připraveny, postupujte tak, že každý stroužek česneku oloupete a rozkrojíte na čtyři části a spolu se zrnky pepře, nového koření a hřebíčkem (případně papričkou) je vložíte na dno sklenic.
Příprava okurek
Jak radí staří zahrádkáři, odřízněte jejich konce, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili dříve (ovšem až po jejich namočení do vody) – tento krok je zásadní, protože pomáhá lépe absorbovat chutě. Okurky poté pevně natlačte do sklenic a pro aromatický nádech je proložte snítkami čerstvého kopru.
Přiveďte k varu litr vody a zalijte jí okurky ve sklenicích tak, aby byly zcela zakryté. Sklenice uzavřete víčkem a nechte je 3-4 minuty odstát, poté je slijte a proces ještě jednou zopakujte. Tento krok blanšírování zajistí, že okurky budou čisté a připravené absorbovat všechny chutě rajčatové omáčky.
Směs na rajčatovou omáčku
V hrnci smíchejte rajčatový protlak se zbývajícím litrem vody a vytvořte hustou rajčatovou omáčku. Přidejte cukr, sůl a kyselinu citronovou a směs postupně přiveďte k varu. Pak s ní zalijte okurky a dbejte na to, aby byly sklenice zcela naplněny. Nakonec pevně zajistěte víčka a otočte okurky dnem vzhůru, aby vychladly. Můžete je samozřejmě také sterilizovat, poté vydrží mnohem déle.