Aby houby i po rozmrazení chutnaly jako čerstvé, musíte se naučit správný postup. Není na tom vůbec nic složitého.
Přemýšleli jste někdy o tom, jak si vychutnat chuť čerstvých lesních hub po celou zimu? Díky správné přípravě a metodám zmrazování to jde snadno, jak píše doktorka Natalie Olsen. Bez potíží z nich pak připravíte lahodné polévky, dušené maso i omáčky.
Výběr nejlepších hub pro zmrazení
Ne všechny houby reagují na mražení stejně dobře. Pro nejlepší výsledky vybírejte mladé, čerstvé houby, které mají pevnější strukturu a je u nich menší pravděpodobnost, že budou napadeny hmyzem. Mezi ideální houby pro zmrazování patří:
- hříbky
- lišky
- žampiony
Tyto druhy hub si po zmrazení lépe udrží svůj tvar a chuť.
Odstraňte nečistoty a zbytky
Před zmrazením je nutné houby důkladně očistit. Při jejich přípravě postupujte podle následujících kroků:
- Měkkým kartáčkem odstraňte uvolněné nečistoty a zbytky. Vyhněte se namáčení hub, protože rychle absorbují vodu, což může ovlivnit jejich strukturu.
- Zkontrolujte, zda se v nich nenachází hmyz, a to tak, že větší houby rozkrojíte napůl. Tím také odhalíte případné skryté nečistoty.
- V případě potřeby houby rychle opláchněte pod studenou vodou, ale ihned je osušte.
Předvaření pro lepší uchování chuti
Zmrazování syrových hub může podle informací ze stránek ForagerChef vést ke ztrátě jejich jedinečné chuti a struktury. Doporučujeme je proto předvařit – tím vlastně obojí tak trochu předkonzervujete, a mráz už pak jen vše dotáhne k vaší plné spokojenosti.
- Přiveďte hrnec s osolenou vodou k varu.
- Přidejte očištěné houby a nechte je 2-3 minuty vařit.
- Vyjměte je děrovanou lžící a ihned přendejte do ledové vodní lázně, aby se přestaly vařit (vlastně je tak blanšírujete).
- Než přejdete k jejich zmrazení, slijte je a osušte.
Zmrazujte ve vhodných porcích
Zvažte také, jak houby v budoucnu využijete. Snadno je pak zamrazíte ve správných porcích, což vám usnadní vaření a sníží množství odpadu.
- Nakrájené houby zabírají méně místa a jsou vhodné pro rychlé pokrmy.
- Celé houby jsou ideální, pokud chcete do polévek nebo omáček přidat výraznější kousky.
A pak už zbývá jen mražení. Houby rozložte v jedné vrstvě na plech a vložte je do mrazničky přibližně na 30 minut. Tento první stupeň zmrazení zabrání jejich slepení. Po zmrazení je přendejte do sáčků nebo plastových krabiček a pokud je to třeba, vytlačte z nich přebytečný vzduch, aby se jeho působením nespálily.