Díky vhodnému zmrazení si lesní houby uchovají svou čerstvost i chuť. Pomůže i očištění a předvaření

Aby houby i po rozmrazení chutnaly jako čerstvé, musíte se naučit správný postup. Není na tom vůbec nic složitého.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Přemýšleli jste někdy o tom, jak si vychutnat chuť čerstvých lesních hub po celou zimu? Díky správné přípravě a metodám zmrazování to jde snadno, jak píše doktorka Natalie Olsen. Bez potíží z nich pak připravíte lahodné polévky, dušené maso i omáčky.

Výběr nejlepších hub pro zmrazení

Ne všechny houby reagují na mražení stejně dobře. Pro nejlepší výsledky vybírejte mladé, čerstvé houby, které mají pevnější strukturu a je u nich menší pravděpodobnost, že budou napadeny hmyzem. Mezi ideální houby pro zmrazování patří:

  • hříbky
  • lišky
  • žampiony

Tyto druhy hub si po zmrazení lépe udrží svůj tvar a chuť.

Odstraňte nečistoty a zbytky

Před zmrazením je nutné houby důkladně očistit. Při jejich přípravě postupujte podle následujících kroků:

  • Měkkým kartáčkem odstraňte uvolněné nečistoty a zbytky. Vyhněte se namáčení hub, protože rychle absorbují vodu, což může ovlivnit jejich strukturu.
  • Zkontrolujte, zda se v nich nenachází hmyz, a to tak, že větší houby rozkrojíte napůl. Tím také odhalíte případné skryté nečistoty.
  • V případě potřeby houby rychle opláchněte pod studenou vodou, ale ihned je osušte.

Houby na zahradě? Žádné nebezpečí, ale velký pomocník

Zhruba od poloviny září jsou lesy v České republice dobře zavlažovány vydatnými dešti, což vytváří pro růst hub opravdu ideální podmínky. iZdroj fotografie: George Chernilevski / Creative Commons / CC-BY-SA
Pokud stále plníte košíky bohatou nadílkou z našich lesů, naučte se je také správně mrazit. Houby pak budou chutnat jako čerstvé.

Předvaření pro lepší uchování chuti

Zmrazování syrových hub může podle informací ze stránek ForagerChef vést ke ztrátě jejich jedinečné chuti a struktury. Doporučujeme je proto předvařit – tím vlastně obojí tak trochu předkonzervujete, a mráz už pak jen vše dotáhne k vaší plné spokojenosti.

  • Přiveďte hrnec s osolenou vodou k varu.
  • Přidejte očištěné houby a nechte je 2-3 minuty vařit.
  • Vyjměte je děrovanou lžící a ihned přendejte do ledové vodní lázně, aby se přestaly vařit (vlastně je tak blanšírujete).
  • Než přejdete k jejich zmrazení, slijte je a osušte.

Zmrazujte ve vhodných porcích

Zvažte také, jak houby v budoucnu využijete. Snadno je pak zamrazíte ve správných porcích, což vám usnadní vaření a sníží množství odpadu.

  • Nakrájené houby zabírají méně místa a jsou vhodné pro rychlé pokrmy.
  • Celé houby jsou ideální, pokud chcete do polévek nebo omáček přidat výraznější kousky.

Vlastní houby bez výpravy do lesa? Stačí je jednoduše vysadit na zahradě a budete sklízet plné košíky

Pokud přemýšlíte nad tím, jak zpracovat nasbíranou nadílku hub, zkuste je jednoduše naložit – výsledek bude opravdu skvělý iZdroj fotografie: Pixabay
Pokud přemýšlíte nad tím, jak zpracovat nasbíranou nadílku hub, zkuste je jednoduše zmrazit – výsledek bude opravdu skvělý

A pak už zbývá jen mražení. Houby rozložte v jedné vrstvě na plech a vložte je do mrazničky přibližně na 30 minut. Tento první stupeň zmrazení zabrání jejich slepení. Po zmrazení je přendejte do sáčků nebo plastových krabiček a pokud je to třeba, vytlačte z nich přebytečný vzduch, aby se jeho působením nespálily.

Jste připraveni pochutnávat si na lesních houbách celou zimu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články