Pokud už se vám někdy stalo, že jste se snažili rozlousknout vlašský ořech a skončili jste s hrstí rozdrcených skořápek, naučte se jednoduchý trik.
Celá jádra vlašských ořechů nevypadají jen pěkně na pohled; mnohem lépe se hodí pro použití při vaření a pečení, takže vaše pokrmy vypadají profesionálně a lákavě. Navíc v sobě lépe uchovávají oleje a chuť, což každý gurmet zaručeně ocení.
Louskejte jen správně vyzrálé ořechy
Začněte odstraněním vnější slupky. Webový magazín PracticalSelfReliance k tomu říká: „vlašské ořechy musíte nejprve oloupat, aby se odstranila jejich houbovitá zelená vnější slupka, ale pak je třeba je několik měsíců sušit, dokud jejich tvrdá skořápka nezačne sama praskat.“ Poté půjdou skořápky vylouskat snadněji. Podotýká také, že stejně to dělají veverky – ořechy si na pár měsíců uloží, a pak je rozlousknou bez potíží.
Ořechy vylouskáte s pomocí lahve
Každá metoda má své výhody a nevýhody v závislosti na objemu ořechů, které potřebujete vyloupat. Jednou z univerzálních, a přitom velmi šikovných metod, je i použití lahve.
- Použijte pevnou skleněnou láhev, například na šampaňské nebo pivo.
- Položte vlašský ořech na hrdlo láhve švem dolů.
- Klepněte na skořápku kladivem. Snažte se přitom vyvinout jen mírný a rovnoměrný tlak, abyste skořápku čistě rozbili (a neskončili s hromadou skořápkové drti).
Cvičení dělá mistra: Začněte s lehkými údery, a podle potřeby přidávejte. Uvidíte, že za několik málo pokusů na tu správnou rovnici mezi silou a tlakem dozajista přijdete. Vše vám pak půjde od ruky jedna báseň a vylouskáno budete mít opravdu za chviličku.
Když potřebujete i skořápky
Ne vždy nám však jde jen o neporušená jádra, leckdy jsou stejně důležité i nepoškozené poloviny skořápek. „Když potřebujete skořápky vlašských ořechů rozpůlit a rozlomit na dvě dokonalé poloviny, vyhněte se použití běžného louskáčku na ořechy! Místo toho si vezměte nůž na máslo, plochý šroubovák nebo podobný nástroj,“ jak radí web RhythmsOfPlay.