Louskání vlašských ořechů snadněji a rychleji: Poslouží metoda se skleněnou lahví v hlavní roli

Pokud už se vám někdy stalo, že jste se snažili rozlousknout vlašský ořech a skončili jste s hrstí rozdrcených skořápek, naučte se jednoduchý trik.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Celá jádra vlašských ořechů nevypadají jen pěkně na pohled; mnohem lépe se hodí pro použití při vaření a pečení, takže vaše pokrmy vypadají profesionálně a lákavě. Navíc v sobě lépe uchovávají oleje a chuť, což každý gurmet zaručeně ocení.

Louskejte jen správně vyzrálé ořechy

Začněte odstraněním vnější slupky. Webový magazín PracticalSelfReliance k tomu říká: „vlašské ořechy musíte nejprve oloupat, aby se odstranila jejich houbovitá zelená vnější slupka, ale pak je třeba je několik měsíců sušit, dokud jejich tvrdá skořápka nezačne sama praskat.“ Poté půjdou skořápky vylouskat snadněji. Podotýká také, že stejně to dělají veverky – ořechy si na pár měsíců uloží, a pak je rozlousknou bez potíží.

Pokud semena v květináči nevzejdou, může to mít celou řadu důvodů. Ale když se s nimi seznámíte, můžete je eliminovat. Pomůže popel.

Skomírající sazenice se vzchopí raz dva, chce to použít ořechový odvar

Naučte se, jak rozlousknout vlašský ořech bez rozbití jádra. Je to snadné a zvládne to opravdu každý, stačí jen láhev. iZdroj fotografie: Pixabay
Naučte se, jak rozlousknout vlašský ořech bez rozbití jádra. Je to snadné a zvládne to opravdu každý, stačí jen láhev.

Ořechy vylouskáte s pomocí lahve

Každá metoda má své výhody a nevýhody v závislosti na objemu ořechů, které potřebujete vyloupat. Jednou z univerzálních, a přitom velmi šikovných metod, je i použití lahve.

  • Použijte pevnou skleněnou láhev, například na šampaňské nebo pivo.
  • Položte vlašský ořech na hrdlo láhve švem dolů.
  • Klepněte na skořápku kladivem. Snažte se přitom vyvinout jen mírný a rovnoměrný tlak, abyste skořápku čistě rozbili (a neskončili s hromadou skořápkové drti).

Cvičení dělá mistra: Začněte s lehkými údery, a podle potřeby přidávejte. Uvidíte, že za několik málo pokusů na tu správnou rovnici mezi silou a tlakem dozajista přijdete. Vše vám pak půjde od ruky jedna báseň a vylouskáno budete mít opravdu za chviličku.

Louskání ořechů je hračka, celý proces usnadní horká voda

Návod na vylouskání ořechů krok za krokem

Když potřebujete i skořápky

Ne vždy nám však jde jen o neporušená jádra, leckdy jsou stejně důležité i nepoškozené poloviny skořápek. „Když potřebujete skořápky vlašských ořechů rozpůlit a rozlomit na dvě dokonalé poloviny, vyhněte se použití běžného louskáčku na ořechy! Místo toho si vezměte nůž na máslo, plochý šroubovák nebo podobný nástroj,“ jak radí web RhythmsOfPlay.

Jaká je vaše oblíbená metoda louskání ořechů?

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články