Až kilogram za 15 minut: S louskáním ořechů pomůže obyčejná mikrovlnka

Lahodná jádra ořechů bohatá na živiny rozhodně stojí za námahu, ale rozbít tvrdou skořápku, která je chrání, je opravdová výzva. Pomůže mikrovlnka.

i Zdroj fotografie: storebukkebruse / Creative Commons / Attribution 2.0
                   

Věděli jste, že mikrovlnná trouba může výrazně změkčit skořápky ořechů, což výrazně usnadní jejich louskání. To je užitečné zejména u druhů s tvrdou skořápkou – a že právě takových bývá na zahradách našich babiček opravdu bohatě.

Jak rozlousknout skořápky díky mikrovlnce

Rozložte ořechy na talíř vhodný do mikrovlnné trouby (to blog AllRecipes opravdu zdůrazňuje) – snažte se je urovnat maximálně rovnoměrně, aby nebyly naskládané jeden na druhém. Přikryjte je víkem vhodným do mikrovlnné trouby – to pomůže udržet vlhkost a zároveň zabrání nepořádku. Ohřívejte 1 až 1,5 minuty. Mikrovlnná trouba ořechy mírně roztáhne a uvolní jejich skořápky, takže budou poté nějakou dobu poddajnější.

Dávejte však pozor, abyste je nepřehřáli, protože by mohlo dojít k nerovnoměrnému rozbití skořápek nebo dokonce ke spálení ořechů, což byste zcela jistě nechtěli. Po mikrovlnném ohřevu nechte ořechy chvíli stát, aby se ochladily a dosáhly teploty vhodné pro manipulaci. Díky této metodě můžete vynechat několikahodinové vaření nebo namáčení (což se v podobných případech běžně dělá) a rovnou přejít k jejich louskání.

Geniální tipy pro používání mikrovlnné trouby, které jste s jistotou neznali

Pokud máte těchto plodů podzimu relativně malé množství, je vhodné je po vyloupání uložit do mrazničky. iZdroj fotografie: Pixabay
Pokud máte těchto plodů podzimu relativně malé množství, je vhodné je po vyloupání uložit do mrazničky.

Vaření jako alternativní metoda

Pokud však mikrovlnnou troubu používat nechcete nebo ji doma jednoduše nemáte, můžete také vyzkoušet staré dobré namáčení.

  • Nasypte ořechy do hrnce s vodou tak, aby byly všechny kusy úplně pod hladinou.
  • Přiveďte vodu k varu a nechte ořechy vařit. Tím skořápka výrazně změkne (stačí 20 minut).
  • Po uvaření slijte vodu a ořechy zchlaďte tak, že je na několik minut namočíte do studené vody. Tím zabráníte přílišnému změknutí skořápek a usnadníte si manipulaci s nimi.

10 věcí, potravin a jídel, které rozhodně nepatří do mikrovlnky, ale přesto je tam každý dává. Ušetřete si nepříjemnosti alespoň vy

Louskání ořechů je často náročný úkol, který vyžaduje sílu a trpělivost. Pomoci vám s ním může obyčejná mikrovlnná trouba. iZdroj fotografie: Pixabay
Louskání ořechů je často náročný úkol, který vyžaduje sílu a trpělivost. Pomoci vám s ním může obyčejná mikrovlnná trouba.

Vaření se podle webu TreadingMyOwnPath osvědčuje zejména u větších dávek ořechů a poskytuje konzistentní výsledek. Je také obzvláště užitečné ve chvíli, kdy potřebujete ořechy skladovat pro pozdější použití, protože proces vaření pomáhá zachovat jejich chuť. A pro dlouhodobé uskladnění vylouskaných jader použijte nejlépe mrazák – na ten nedají Chalupáři-Zahrádkáři dopustit.

Jaké jsou vaše triky pro louskání ořechů?

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články