10 věcí, potravin a jídel, které rozhodně nepatří do mikrovlnky, ale přesto je tam každý dává. Ušetřete si nepříjemnosti alespoň vy

                   

Mikrovlnná trouba je součástí celé řady domácností. Ovšem ne vždy ji používáme správně. Zjistěte, co byste do ní za žádných okolností dávat neměli. Vyvarujete se tak mnoha nepříjemných chyb, které by vám mohly poškodit zdraví nebo způsobit znečištění celé kuchyně. A rozhodně nejde jen o kov.

Kovové předměty a mikrovlnka

Do mikrovlnné trouby by rozhodně neměl přijít žádný kov. Ale neplatí to jen pro příbory. Obyčejný obal od másla může být stejně nebezpečný jako kovová lžička. A totéž platí i pro dekorativní zlaté proužky na hrnečcích. Jakmile začne mikrovlnka jiskřit, pak víte, že něco není v pořádku.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ohřívání vajec v mikrovlnce

Pokud jste si ke svačině připravili vejce natvrdo a máte dojem, že by mu trocha toho tepla pro lepší chuť prospěla, pak na mikrovlnku velmi rychle zapomeňte. Uvnitř se totiž i při ohřívání na ten nejmenší výkon rozprskne tak, že budete následky čistit další hodiny. Mikrovlnka a vejce se zkrátka příliš v lásce nemají.

Hroznové víno v mikrovlnce

Další věcí, která nepatří do mikrovlnky, je rozhodně hroznové víno. Má totiž jednu velmi nepříjemnou tendenci – při ohřívání mikrovlnami jiskří. Není to nebezpečné, ale rozprskne se po okolí. Navíc ohřáté hrozny nechutnají vůbec dobře, tak proč je do mikrovlnky vůbec dávat?

iZdroj fotografie: Pexels

Voda ohřívaná v hrnku

Čaj nebo kávu do mikrovlnky strčit můžete, na obyčejnou vodu však rychle zapomeňte. Během ohřevu se v ní totiž tvoří bublinky, a ty mohou rychle vzkypět ven. Stačí, pokud budete chtít tekutinu v hrnku třeba zamíchat nebo jen s nádobou pohnete. O opaření není v tomto případě nouze.

Brambory do mikrovlnky nepatří

Čas od času se to stane každému – vařené nebo pečené brambory vložíme do lednice a následně je chceme ohřát. Pokud nám však jde o jejich perfektní chuť, neměli bychom si pro tento účel vybírat mikrovlnku. Mnohem lepší službu jim udělá trouba nebo třeba opečení na pánvičce. Uvidíte, že budou chutnat jako čerstvé.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ohřívání polystyrenu v mikrovlnce

Hotová jídla si domů často přineseme v jednorázových polystyrenových boxech. Mají sice udržovat teplo, ale pokud nám čínské nudle nebo omáčka přece jenom vychladnou, určitě není dobré pokrm v tomto obalu ohřívat. Mohou se z něj totiž uvolňovat škodlivé látky, které by vašemu zdraví právě neprospěly.

Chilli papričky vás nepříjemně podráždí

Není tajemství, že tento pálivý druh zeleniny vděčí za své vlastnosti především kapsaicinu. A ten se z nich velmi ochotně uvolňuje při tepelné úpravě. Takže pokud vložíte chilli papričky do mikrovlnky, bude vás po jejím otevření čekat opravdu nepříjemný a štiplavý zápach. Raději je proto ogrilujte nebo povařte.

iZdroj fotografie: Pixabay

Rajčatová omáčka ohřívaná v troubě

Tento typ omáčky má jednu nepříjemnou vlastnost – velmi rychle dokáže vzkypět. Takže zatímco vy si myslíte, že je mikrovlnka nastavena správně a jen na minimální rozptyl, uvnitř ní se už začne odehrávat doslova rudé peklo. Boloňskou omáčku, kečup nebo třeba protlak tak svěřte raději pánvičce.

Předem připravené a zpracované maso

Potřebujete ohřát uzeninu nebo třeba pečeni od nedělního oběda? Pak byste měli vědět, že je dobré z tohoto cyklu mikrovlnnou troubu zcela vynechat. Maso totiž obvykle vysuší a připraví ho o pořádnou porci chuti. Párky pak při ohřívání pravděpodobně popraskají a o klobásách platí jednoznačně totéž.

iZdroj fotografie: Pexels

Nikdy nezapínejte prázdnou mikrovlnku

Našli jste si postup pro čištění mikrovlnky, ve kterém je třeba ji nejdřív trochu zahřátí? Pak nám věřte, že to není dobrý nápad. Mikrovlnka se takto může poškodit a nesprávný postup při jejím používání může vést až k požáru. Vždy dejte dovnitř misku s vodou a citronem nebo podobné čistidlo.

Umíte používat svou mikrovlnnou troubu správně, nebo máte v tomto ohledu ještě značné rezervy?

V mikrovlnce je možné i vařit. Kupříkladu rýže z ní chutná opravdu báječně
Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články