Proto naše babičky vkládaly skořápky vlašských ořechů do vroucí vody: Za 15 minut z nich dokázaly udělat hotový zázrak

Skořápky vlašských ořechů obsahují celou řadu živin. Bylo by tedy škoda je jen tak vyhazovat do odpadkového koše.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Skořápky vlašských ořechů nejsou jen bezcenným odpadem. Naopak. Obsahují v sobě celou řadu živin. Jde především o mangan, vápník, draslík, selen, železo, fosfor, měď a zinek. Ovšem nechybí v nich ani některé vitamíny (C, D a E, ale i skupiny B), i když nejde o nijak závratné množství. Byla by však škoda je jen tak vyhodit do koše.

Čaj ze skořápek ořechů

Proto pokud potřebujete posílit imunitu, uvařte si z nich čaj. Bude vám stačit 6 až 8 skořápek vlašských ořechů. Ty povařte ve čtvrt litru horké vody asi 15 minut. Poté přeceďte a mírně vychladlé vypijte (čaj můžete ochutit třeba medem). Pijte 2krát denně, dokud bude přetrvávat riziko respiračních onemocnění nebo jiných chorob. Čaj mohou užívat dospělí všeho věku a děti od tří let (do 12 roku věku v poloviční dávce).

Jak snadno louskat vlašské ořechy

Existuje několik jednoduchých způsobů, které vám pomohou vylouskat vlašské ořechy. Nemusíte mít po ruce ani žádný speciální nástroj, i když louskáček se samozřejmě vždycky hodí. A dokonce existují i druhy ořechů, které snadno rozlousknete i bez jakéhokoliv nástroje – prostě jen tak v dlani.

Skořápky vlašských ořechů byste určitě neměli vyhazovat iZdroj fotografie: Pixabay

Louskáček na louskání ořechů

Nejčastěji se asi používá louskáček na ořechy. Existuje více variant a pokud louskáte ořechy často, vyplatí se do něj investovat. Ořechy do něj vkládejte spojem kolmo k louskáčku, půjde to mnohem snadněji. Podle tvrdosti skořápky musíte vyvinout větší či menší sílu, proto to nepřežeňte a střídejte ruce, jinak druhý den bude úpět vaše zápěstí.

Prkénko a palička nebo kladívko

Je to spíše nouzová varianta, ale je překvapivé, kolik domácností ji používá. Nechcete-li, aby se vám skořápky rozlétaly všude kolem, dejte ořech na prkénko, přikryjte ho utěrkou a teprve pak klepněte. I tak však musíte opravdu dobře mířit – a zároveň musíte dát pozor na to, kolik síly do úderu vložíte. Jinak vám z ořechového jádra zbude spíše drobná drť mezi skořápkami.

Kleště Siko (sikovky)

Tento způsob často používají pánové. Je to dobrá náhrada za louskáček. Doma je určitě najdete, ovšem opět si musíte dávat pozor na to, kolik síly při louskání ořechů použijte. Jinak půjde o způsob spíše kontraproduktivní.

Skořápky vlašských ořechů jako hnojivo iZdroj fotografie: Depositphotos

Louskání ořechů v dlaních

Mají-li ořechy měkkou skořápku (takzvané papíráky), rozmáčknete je v dlani. Nejlépe to půjde s dvěma najednou. Budou na sebe vzájemně tlačit a skořápka lépe povolí.

Horká voda na louskání ořechů

Je to asi nejméně namáhavý způsob. Ořechy zalijte horkou vodou a nechte několik minut odstát, většinou stačí 15 minut. Ořechy sceďte a ještě teplé otvírejte skořápky pomocí špičky nože. Jde to snadno. Jak půlky skořápek, tak jádra zůstanou celá, neporušená.

Zázračné složení vlašských ořechů, které by měl každý znát

Jak zpracováváte ořechy a jejich skořápky vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články