Škrabka už nebude nikdy potřeba: Oloupat brambory za pomocí babské rady zvládne každý za pouhé 2 sekundy

Loupání brambor není právě oblíbenou činností. Můžete si ho však značně usnadnit díky jednoduchému triku.

i Zdroj fotografie: Judgefloro / Creative Commons Zero
                   

Brambory jsou hlízy lilku bramboru, též nazývaného brambor obecný či brambor hlíznatý (Solanum tuberosum) z čeledi lilkovité (Solanaceae). V kuchyni jsou velmi oblíbené, protože obsahují mnoho minerálních látek (Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, P, I, Ni, Ca, K aj.) a vitamínů C, B1, B2 a PP. Jejich loupání je však někdy obtížné, proto si ho usnadněte malým trikem.

Brambory oloupete s pomocí nože

Pokud chcete brambory oloupat za dvě vteřiny, budete k tomu potřebovat jen nůž. S jeho pomoci nařízněte slupku brambor po obvodu a poté tuto zeleninu uvařte běžným způsobem. Po vychladnutí ji jen jednoduše stáhnete a máte hotov. Nic jiného potřebovat nebudete.

Co se zbylou bramborovou kaší

Brambory může použít třeba na přípravu kaše. Ale co si s ní počít, pokud zbude? Můžete ji použít do polévky a připravit chutný a vydatný bramborový krém s pórkem. Možná jste měli v sobotu na oběd řízky s bramborovou kaší a jako obvykle jste jí udělali víc, než bylo potřeba. Co se dá s takovou zbylou kaší udělat?

Možností je více, můžete jí například na druhý den naplnit cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem vytvořit bramborové pusinky, které lehce zapečete. Takto získáte výbornou a netradiční přílohu k nedělnímu obědu. Další možností, jak zbylou bramborovou kaši využít, je připravit z ní a dalších ingrediencí výživnou a lahodnou krémovou polévku.

iZdroj fotografie: Pixabay

Polévka z brambor

V receptu najdete mimo jiné také pór neboli pórek, který v poslední době stojí spíše stranou pozornosti, ale v našem jídelníčku by neměl chybět. Obsahuje totiž kyselinu listovou a ta je známá tím, že podporuje tvorbu červených krvinek. Pórek také významně podporuje optimální trávicí procesy.

Potřebné suroviny

Na přípravu bramborového krému budete potřebovat tyto ingredience:

  • bramborová kaše
  • pórek
  • kuřecí vývar (nejlépe domácí, ale může být i z kostky)
  • řapíkatý celer
  • čerstvý tymián
  • fenykl
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • česnek
  • pepř
  • sůl
iZdroj fotografie: Freepik

Postup přípravy polévky

Z pórku použijte pouze bílou část a také část světle zelenou a nakrájejte jej na půlměsíčky. Na menší kousky pokrájejte také fenykl a řapíkatý celer. Ve velkém hrnci rozpalte olej a krátce na něm orestujte řapíkatý celer, fenykl a pórek, které lehce osolte a přidejte k nim prolisovaný česnek. Zalijte menším množstvím vroucí vody a vařte do změknutí.

Když je zelenina měkká, přilijte vývar a přidejte bramborovou kaši a tymián a za občasného míchání vařte přibližně po dobu 5 minut. Poté polévku rozmixujte, přičemž můžete použít buď kuchyňský robot nebo tyčový mixér. Když je krém hladký, přidejte trochu citronové šťávy. Polévku servírujte v hlubokých talířích nebo polévkových miskách, každou porci zlehka posypte čerstvým pepřem a zastříkněte trochou olivového oleje.

Podívejte se na trik, díky kterému oloupete každou bramboru za dvě vteřiny

Jaké jsou vaše oblíbené triky do kuchyně?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články