Přeschlé nebo naopak přelité rostliny patří k pohromám, které se mohou přihodit každému. Omezit je problém pomůže trik s kuchyňskou houbičkou.
Houbičky na nádobí jsou nedílnou součástí každé domácnosti. Když doslouží, většina lidí je nemilosrdně vyhazuje do koše. To je ale škoda, protože stará houbička na nádobí najde ještě uplatnění – pomůže vám s péčí o všechny rostliny pěstované v květináčích nebo truhlících. Odjíždíte-li na dovolenou a nemáte nikoho, kdo by květiny zaléval, nebo prostě pěstujete žíznivé rostliny náročné na zálivku, bude pro vás houbička dokonalým spojencem – stačí ji nastrkat do květináče.
Rozstříhejte houbičku na kousky
Před samotným použitím je potřeba houbičku vyčistit. Ponořte ji na jednu hodinu do vlažné vody s trochou tekutého mýdla a poté ji dobře opláchněte pod tekoucí vodou. Nyní se můžete pustit do stříhání. Nejprve nůžkami odstraňte drsnější vrstvu. Zbylou část houbičky poté rozstříhejte na malé kousky. Na dno květináče vsypte zeminu a promíchejte s ní rozstříhané kousky houbičky. Poté vsaďte rostlinu a zbylý prostor v květináči vyplňte substrátem.
Houbička reguluje vlhkost v květináči
Díky tomuto triku se vám nestane, že by substrát v květináči rychle vyschnul nebo jste ho naopak přelili. Kousky houbičky dokážou zadržet vlhkost, takže zemina rychle nevyschne, ale zároveň nedojde k přemokření a případnému uhnívání kořenů nebo rozvoj plísní. Stejně budou fungovat i v případě, že hnojíte tekutým hnojivem – živiny se budou z nasáklých houbiček uvolňovat postupně a rostlina si vezme jen tolik, kolik aktuálně potřebuje.
Houbička na nádobí pomůže s klíčením
Houbičky na nádobí nepatří mezi nejekologičtější předměty, proto je rozhodně dobré využít je před vyhozením co nejefektivněji. Zahrádkářům mohou posloužit jako prostor pro předklíčení semínek ozdobných rostlin i zeleniny. Houbičku jednoduše uprostřed nastřihněte od jednoho konce k druhému. Do vzniklého prostoru vsypte semínka a houbičku důkladně navlhčete. Po určitém čase začnou vykukovat malé semenáčky připravené k přesazení do zeminy.