Mravenci se už nevrátí: Do mraveniště stačí nalít pár kapek vody se sodou

Zlikvidujte mraveniště na zahradě a zbavte se těchto škůdců pomocí jednoduchého triku. Takto snadno ochráníte svou úrodu před mravenci i mšicemi.

Aby vás mravenci na zahradě už nikdy neobtěžovali, osvojte si přírodní metody jejich vyhánění. Skvěle pomůže například soda. i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mravenci si velmi rádi pochutnají na rostlinách stejně jako na potravinách z vaší kuchyně. Díky svému vyvinutému čichu dokážou potravu najít i ve velké vzdálenosti. Jakmile někde mravenčí kolonie objevíte, měli byste se mít na pozoru. Obzvlášť nebezpeční jsou tím, že si staví hliněné stavbičky, kde chovají mšice, které se pak živí na stoncích a listech rostlin. Zbavit se těchto záškodníků vám pomůže tato geniální metoda.

Kde se mravenci vyskytují

Nejčastěji mraveniště naleznete ve vlhkém a teplém prostředí. Příliš zamokřeným oblastem se však vyhýbají. Sucho a zimu nesnášejí příliš dobře. V takovém prostředí je potřeba do hnízda neustále dopravovat zásoby vody. Dokonce i svá mraveniště staví tak, aby stavba dokázala co nejvíc tepla pojmout a co nejméně ztratit. Často ke svému úkrytu využívají také dutiny stromu nebo budují stavby v podzemí.

Čím mravenci škodí

Mravenci v zahradách dokáží způsobit značné škody. Velmi rádi napadají pupeny květů ovocných stromů nebo ohlodávají kořínky mladé mrkve, petržele a dalších rostlin. Největším problémem je však skutečnost, že jsou ochránci a chovatelé mšic, jejichž přítomnost vás dokáže připravit o značnou část úrody. Abyste se této katastrofě vyhnuli, zbavte se mravenišť jednou pro vždy.

jak zlikvidovat mraveniště iZdroj fotografie: Depositphotos

Co budete proti mravencům potřebovat

Nemusíte kupovat drahé postřiky plné nebezpečných chemikálií a toxických látek. Tyto prostředky bývají často škodlivé i pro další hmyz a některé druhy rostlin. Namísto toho využijte toto ekonomičtější a ekologičtější řešení, jehož použití je mnohem bezpečnější a šetrnější pro vás i celou zahradu. Potřebovat budete jen vodu a trochu jedlé sody.

Výroba postřiku proti mravencům

Účinnou směs na mraveniště si připravíte tak, že do kyblíku napustíte teplou vodu a přidáte 200 g jedlé sody. Směs nejprve důkladně promíchejte a následně nalejte pár kapek přímo na mraveniště. Mravenci po této zálivce budou prchat pryč jako splašení. Pokud se vám podaří zlikvidovat královnu, nebude pro ně snadné přesídlit v blízkosti původního hnízda. Takto se jich velmi snadno a účinně zbavíte.

Jak se zbavit mravenců

Jak bojujete s mravenci vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články