Hořčičný prášek se vyplatí přidat do půdy, škůdci ho nenávidí

Pokud máte obavy, že se na vaší zahradě přemnožili někteří škůdci, můžete jako první pomoc zkusit do půdy přimíchat hořčici.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jestliže vaše zahrada není v právě optimální kondici, můžete jí pomoci ještě před tím, než všechny její záhony zcela zaplníte sazenicemi. A vůbec při tom nemusíte do obchodu pro zásoby chemie. Bez potíží vám postačí pomocníci, které najdete doma.

Tabák a hořčice v hlavní roli

Pokud chcete půdu na svých záhonech vylepšit, musíte sáhnout po těch správných prostředcích. Pomoci vám může hořčičný prášek a tabák (klidně postačí tabákový prach). Tato přírodní hnojiva obsahují cenné živiny, včetně dusíku, sodíku a draslíku, které patří k těm nejdůležitějším. Zásadní je nepřehánět to s dávkováním při jejich zamíchání do půdy.

Doporučujeme přidat jednu polévkovou lžíci každé suroviny na každé dva kilogramy půdy. Ingredience však předtím důkladně promíchejte, abyste se ujistili, že nezůstanou žádné hrudky. Tabákový prach je účinný při odstraňování půdních škůdců, protože hmyz ho prostě nemůže vystát. A hořčice je známá svými dezinfekčními vlastnostmi – dokáže mimo jiné bojovat proti houbovým chorobám.

Hořčičný prášek vylepší a ochrání půdu, škůdci ho nenávidí iZdroj fotografie: Depositphotos

Proč přidávat hořčici do půdy

Přidání hořčičného prášku do půdy nabízí několik výhod. Nejen, že poskytuje základní živiny, ale působí také jako přirozený odpuzovač škůdců. Díky silnému aroma a sloučeninám přítomným v hořčici je pro mnoho škůdců silně neatraktivní a účinně je udrží na uzdě. Přítomnost nikotinu a dalších sloučenin v tabáku pak působí jako přírodní insekticid, který odhání většinu běžných škůdců. Kromě repelentního působení má hořčičný prášek další výhody.

Může například pomoci potlačit některé plevele, a zmírnit tak na záhonku konkurenci o živiny a vodu v půdě. Kromě toho je známo, že hořčice má biofumigantní vlastnosti, což znamená, že uvolňuje těkavé sloučeniny, které mohou potlačovat choroby a patogeny přenášené půdou. Při použití hořčičného prášku a tabákového prachu je klíčové dodržet doporučené dávkování a zajistit důkladné zamíchání do půdy. Nadměrná aplikace může vést k nerovnováze v úrovni živin nebo k potenciálnímu poškození rostlin.

Hořčice v půdě iZdroj fotografie: Pixabay

Proč vsadit na tuto ochranu zahrady

Začleněním hořčičného prášku a tabákového prachu do vaší zahradní rutiny můžete zlepšit celkové zdraví a vitalitu svých rostlin a zároveň snížit riziko napadení škůdci a houbovými chorobami. Zařazení těchto přírodních metod nejen prospěje vaší zahradě, ale také přispěje k udržitelnějšímu a ekologičtějšímu přístupu k zahradničení. A pomůže vám třeba i při žloutnutí cibule.

Jak ještě vylepšit záhony

Ovšem zlepšit podmínky na záhonku můžete i během výsadby mladých sazenic. Otvory připravené pro sazenice lze předem vylepšit tak, že je zasypete kompostem nebo vybraným hnojivem vhodným pro konkrétní typ zeleniny. Přidat lze i lžíci popela, cibulové slupky apod. Sazenice pěstované v rašelinových nádobách je možné zasadit i s nimi, v půdě se totiž rozloží.

Jak se o svou zahradu staráte vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články