Jak udržet třešně po sklizni čerstvé: Potřebují suché a temné místo

Abyste si mohli čerstvě sklizené třešně vychutnat co nejdéle, musíte se zaměřit na jejich správné skladování. Jedině tak si udrží svou sladkou a šťavnatou chuť a neshnijí.

i Zdroj fotografie: Cary Bass / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Třešně patří mezi oblíbené pochoutky léta, nejen pro svou výraznou sladkou chuť, ale také množství vitamínů a dalších prospěšných látek, které velmi pozitivně působí na lidský organismus. Měli byste si však dát pozor, s čím je kombinujete, protože mohou mít silné projímavé účinky. Zjistěte, jak tyto plody správně skladovat a vychutnávejte si je co nejdéle.

Jak dlouho lze skladovat třešně

Čerstvou chuť si po sklizni zpravidla zachovávají po dobu tří až čtyř dnů. Při správném skladování v lednici vám mohou vydržet až jeden týden. Celkovou dobu skladování lze prodloužit také jejich zmražením. Pokud proces zamražení provedete správně, můžete je bezpečně uchovávat až půl roku. Hlavní podmínkou je jejich mytí s dostatečným předstihem. Do mrazáku je totiž musíte ukládat dokonale suché.

Jak správně skladovat třešně

Skladované třešně by měly být především suché. Ujistěte se, že nejsou umyté a nedrží se mezi nimi vlhkost, ta může urychlovat proces kažení. Pokud jsou mokré, vysušte je nejprve utěrkou nebo papírovým ubrouskem. Studenou vodou je opláchněte až ve chvíli, kdy je budete chtít sníst nebo použít k přípravě pokrmu či ovocného smoothie.

Na co si dát pozor

Před uložením všechny třešně důkladně prohlédněte. Neměl by se mezi nimi nacházet žádný vadný kousek, který je nahnilý, plesnivý nebo jinak poškozený a znehodnocený. Pokud najdete pár otlučených třešní, oddělte je od zbytku, aby nedošlo k urychlení hnilobných procesů. Takto si zajistíte, že zdravá várka zůstane čerstvá co nejdéle.

Pokud máte na svém pozemku zasazeny slivoně, měli byste vědět, jak se o ně správně starat. Jednou z důležitých úloh, kterou je potřeba vykonat právě teď, je hnojení stromů. Přísun živin je totiž velmi důležitý pro zajištění zdravého růstu a bohaté sklizně sladkých a šťavnatých plodů. Jak hnojit slivoně dřevěným popelem Jedním z nejoblíbenějších způsobů hnojení slivoní je použití dřevěného popela. Tento přírodní materiál obsahuje mnoho důležitých minerálů a prvků, které jsou pro růst a vývoj rostlin důležité. Pro přípravu infuze z popela budete potřebovat jednu sklenici dřevěného popela a 10 litrů vroucí vody. Popel se vloží do vroucí vody a nechá se vařit, dokud se nevychladne. Poté se směs nalije pod strom. Tento postup se doporučuje provádět koncem března a začátkem dubna. Oblíbený dřevěný popel obsahuje několik důležitých minerálů a živin, které jsou důležité pro zdravý růst rostlin. Mezi tyto živiny patří: Draslík: je důležitý pro správný růst a vývoj rostlin, podporuje tvorbu kořenů a zlepšuje odolnost rostlin proti chorobám a škůdcům. Vápník: je nezbytný pro tvorbu buněčných stěn a zlepšuje stabilitu rostlin. Také pomáhá snižovat pH půdy a podporuje tvorbu kořenů. Hořčík: je důležitý pro tvorbu chlorofylu, což je zelený pigment, který rostliny potřebují pro fotosyntézu. Fosfor: rostliny ho potřebují tvorbu kořenů, květů a plodů. Také podporuje tvorbu a přenos energie. Stopové prvky: dřevěný popel obsahuje také stopové prvky, jako je mangan, měď, zinek a železo, které jsou důležité pro růst a vývoj rostlin. Jakou výživu ještě použít Celkově vzato, dřevěný popel obsahuje širokou škálu důležitých minerálů a živin, které jsou pro rostliny nezbytné pro zdravý růst a vývoj. Ovšem kromě něj můžete samozřejmě použít také komerční hnojiva, která obsahují živiny, jako je dusík, fosfor a draslík, které jsou pro růst a vývoj stromů důležité. Pro zajištění maximálního výnosu je třeba používat hnojiva pravidelně, jednou měsíčně během celé vegetační sezóny. Skvělá je v tomto ohledu například močovina (na 10 litrů vody určené pro zálivku postačí cca 10 gramů). Pozor dejte i na zálivku Kromě hnojení je důležité také stromy pravidelně zalévat, a to především během suchého období. Pokud se o své slivoně pravidelně staráte, můžete se těšit na zdravé a silné stromy a bohatou sklizeň sladkých a šťavnatých plodů. Kromě hnojení a zálivky je však také důležité všechny stromy pravidelně kontrolovat a odstraňovat z nich suché a poškozené větve. Tím se zlepší průchod vzduchu a slunce, což podpoří zdravý růst a vývoj stromu. Co ještě vědět o hnojení švestek Je důležité pamatovat na to, že při použití jakéhokoli hnojiva je nutné dodržovat správné množství a aplikovat ho v souladu s doporučeními. Přílišné množství hnojiva může poškodit rostliny a snížit jejich výkonnost. Při výběru hnojiva volte takové, které odpovídá pH půdy ve vaší oblasti. Pokud má půda příliš nízké pH, stromy budou mít problémy s vstřebáváním dusíku. Pokud má půda naopak příliš vysoké pH, bude se špatně vstřebávat draslík a fosfor. Pokud si nejste jisti, jaké hnojivo použít nebo jak ho aplikovat, poraďte se s odborníkem. iZdroj fotografie: Depositphotos

Správné uložení třešní

Snažte se na všech kouscích ponechat zelené stopky. V případě jejich odtržení se totiž třešně mnohem rychleji kazí. Jakmile máte všechny tyto kroky hotové, uložte třešně do čisté misky na tmavé a chladné místo. Pár dní je můžete nechat i na kuchyňské lince, za předpokladu, že na ně nebude svítit slunce, mnohem déle vám však vydrží uchovávané v lednici.

Jak zamrazit třešně

Nasbírané třešně nejprve prohlédněte a odstraňte vadné kousky. Poté je omyjte vodou a osušte papírovým ubrouskem. Nakonec odstraňte zelené stonky a vypeckujte je, takto se vám s nimi bude po rozmražení mnohem lépe pracovat. Plech vyložte pečícím papírem a v jedné vrstvě na něj třešně rozložte. Nechte alespoň dvě hodiny zmrazit a přendejte do sáčku. Takto zabráníte jejich slepení.

Jednoduchý trik, jak odpeckovat třešně

Jak skladujete čerstvé třešně vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články