Chcete-li rajčata ochránit před plísní, zvýšit výnos a vylepšit jejich chuť, pohnojte je špetkou kuchyňské soli a uvidíte ty výsledky.
Abyste se dočkali bohaté sklizně rajčat, je potřeba jim věnovat důslednou péči – zalévat je, hnojit a chránit. S většinou těchto úkonů vám dokáže pomoci běžná kuchyňská ingredience – sůl. Ta pomůže rostlinám lépe absorbovat vodu a živiny z půdy, podpoří tvorbu květů a nasazování plodů. Díky svým dezinfekčním vlastnostem zabrání rozvoji plísňových chorob a také odežene škůdce. Sůl dokáže zvýšit množství organických kyselin a cukrů v plodech, takže úroda rajčat bude ještě chutnější než obvykle.
Solný roztok pohnojí i ochrání
Sůl můžete při ošetřování rajčat použít různými způsoby, záleží, co si od ní konkrétně slibujete. Pokud chcete urychlit dobu zrání plodů a vylepšit jejich chuť, dopřejte jim solnou zálivku. Jednu polévkovou lžíci kuchyňské soli rozpusťte v deseti litrech vody a výslednou tekutinou zalévejte rostliny jednou za deset až čtrnáct dní, a to od doby, kdy se objevily první plody, až po jejich zrání. Roztok můžete použít i ve formě postřiku jako hnojení na list.
Sůl je také účinnou prevencí proti škodlivému hmyzu a plísním, které rajčata nezřídka ohrožují. Stačí je stříkat roztokem z 10 litrů vody a jednoho šálku soli. Postřik používejte jednou za měsíc od chvíle, kdy rajčata začala kvést, až do konce sklizně. Rostliny ošetřujte vždy ve večerních hodinách nebo v dny, kdy nesvítí slunce – to by v kombinaci se solí mohlo ošklivě popálit jejich listy.
Před zálivkou posypejte půdu solí
Nechcete-li se zdržovat rozpouštěním soli ve vodě, můžete jí jednoduše posypat zeminu na záhonech. Takové ošetření vystačí provést jednou za celou sezónu, a to ve chvíli, kdy se začaly tvořit první plody. Pod každý rajčatových keřík přijde jedna lžička soli. Takový způsob hnojení proveďte buď před očekávaným deštěm, nebo po posypání záhony vydatně zalejte. Sůl vydezinfikuje okolní půdu a zlepší výslednou chuť rajčat.
Obří úroda rajčat díky správnému postupu
Použití soli při pěstování má řadu výhod, nemělo by se to s ní však přehánět. Pokud byste ji aplikovali příliš často, hrozí, že dojde k zasolení půdy, narušení její rovnováhy a popálení kořenů nebo listů rostlin. Sůl je ideální pro hlinité půdy, které k zasolení nebývají náchylné. Pamatujte také, že nejde o komplexní hnojivo, neboť obsahuje pouze sodík a fluor, a úspěšná úroda rajčat se neobejde bez hnojení dalšími způsoby, například kompostem nebo jíchami, které dodají také draslík, fosfor a další látky.