Jak skladovat úrodu angreštu: Při správném zamrazení vydrží klidně celý rok

Pokud se v létě těšíte bohaté úrodě sladkého a šťavnatého angreštu, pak se zaměřte i na jeho správné skladování. Takto si jej budete moci vychutnávat až do příští sezony.

i Zdroj fotografie: Lemur12 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Nedílnou součástí pěstování vlastních ovocných a zeleninových plodů je jejich následné zpracování. Aby všechna práce, kterou jste v průběhu jejich růstu museli vynaložit, nepřišla nazmar, pak musíte se zralými kusy co nejlépe naložit. Důležité je postupovat systematicky a stihnout to dříve, než některé plody začnou uhnívat nebo si na nich pochutnají mlsní škůdci.

Jak zpracovat angrešt

Existuje mnoho chutných pokrmů, které z tohoto oblíbeného sladkokyselého ovoce snadno připravíte. Skvěle se hodí na koláč nebo do bublaniny a dalších druhů sladkého pečiva. Vyrobíte z něj snadno i marmeládu, džem, kompot nebo dokonce lahodný sirup. Tímto způsobem zpracujete opravdu velké množství angreštu za relativně krátkou dobu.

Angrešt lze jednoduše zamrazit

Pokud se vám nechce ztrácet čas se zpracováním těchto ovocných bobulí, velmi snadno je zamrazíte. Aby však nedošlo k jejich znehodnocení, měli byste při tomto postupu dodržovat určitá pravidla. Jedině tak lze angrešt uchovávat v co nejlepším stavu až po dobu jednoho roku. I po rozmražení pak bude chutnat a vypadat jako právě sklizený.

angrešt na keři iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak angrešt správně zamrazit

Jakmile zralé bobule sklidíte, vložte jej i se stopkami do ledové vody a nechte chvíli zchladit. Poté ovoce z vody vyjměte a nechte důkladně osušit. Následně je opatrně očistěte od stopek a dalších nepotřebných částí. Aby nedošlo ke ztvrdnutí jeho slupek, nejprve jej podržte v cedníku asi po dobu 1 minuty nad párou z vroucí vody, a poté opět rychle zchlaďte ve studené vodě.

Ve chvíli, kdy máte všechny bobule takto ošetřené a připravené, rozložte je na pečící papír nebo čistou utěrku a nechte oschnout. Ve chvíli, kdy bude angrešt dostatečně suchý, na něj nasypte trochu cukru (na 2 kg ovoce budete potřebovat přibližně 250 g cukru smíchaného s jednou lžičkou kyseliny citronové). Obalené ovoce pak vložte do parafínových obalů nebo mikrotenového sáčku a vložte do mrazáku.

Jak vyrobit angreštový džem

Jak skladujete angrešt nejčastěji vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články