Zavařované okurky vás okouzlí svou křupavostí. Stačí se jen při přípravě držet několika osvědčených triků od našich babiček.
Se začátkem období sklizně se moudré hospodyňky již začaly připravovat na zimu a zavařují zeleninu. A k té nejoblíbenější patří jednoznačně okurky. Jen máloco dokáže zvýraznit jejich chuť i křupavost tak, jako právě zavaření do správně připraveného láku.
Recept na nakládané okurky na zimu
Pokud ještě nemáte svůj vlastní osvědčený recept na nakládané okurky, vyzkoušejte ten s bobkovým listem, česnekem a křenem.
- Čerstvé okurky – 2 kg
- Čerstvé nebo sušené koprové deštníky – 2–3 kusy
- Stroužky česneku – 4 kusy
- Celá zrnka černého pepře – 5 kusů
- Bobkový list – 1 kus
- Kuchyňská sůl
- Křenové listy – 2–3 kusy
Slaný nálev na nakládání:
- Čistá voda – 1,5 litru (přibližně 6,3 šálku)
- Kuchyňská sůl – 100 g (přibližně 1/2 šálku)
Čerstvé okurky důkladně opláchněte, abyste je zbavili všech nečistot a zbytků. Poté je vložte do velké nádoby a zalijte studenou vodou. Okurky nechte namočené 6–8 hodin. Tento proces jim pomůže lépe absorbovat slaný nálev a zachovat si křupavost. Po namočení okurky vyjměte z vody a odřízněte oba konce. Oříznutí konců zvýší křupavost nakládaných okurek.
Jak správně připravit sklenice
Sklenice sterilizujte, aby se zajistila správná konzervace. Můžete to provést tak, že sklenice na několik minut vyvaříte v horké vodě a necháte je důkladně vyschnout. Začněte tím, že na dno každé sterilizované sklenice vložíte polovinu kopru, stroužky česneku, zrnka černého pepře a bobkový list. Poté do nich patrně naskládejte okrájené okurky a dbejte na to, aby se dobře vešly a příliš nevykukovaly nad horní dva centimetry sklenice. Na okurky přidejte další vrstvu kopru, koření a křenových listů.
Příprava nálevu k nakládání
V samostatném hrnci smíchejte čistou vodu a kuchyňskou sůl. Solný nálev přiveďte k mírnému varu a míchejte, dokud se sůl zcela nerozpustí. Poté vlijte opatrně horký nálev do každé sklenice a dbejte na to, aby byly okurky zcela ponořeny. V horní části každé sklenice nechte trochu místa, aby se během vyzrávání mohla tekutina zvednout, aniž by došlo k vyražení víčka.
Sklenice dobře uzavřete víčky a uložte je na místo s pokojovou teplotou a nechte 3–4 dny kvasit. Během této doby okurky projdou procesem nakládání, absorbují všechny chutě koření a získají svou charakteristickou pikantnost. Poté je můžete běžným způsobem zavařit. A vyzkoušet můžete i rychlý způsob nakládání okurek v igelitovém sáčku.
Kde využít naložené okurky
Nakládané okurky jsou vynikajícím doplňkem sendvičů a salátů, ale hodí se i jako samostatná svačinka. Jsou nejen opravdu skvělou pochoutkou, ale také zdravou volbou, protože proces kvašení zachovává mnoho živin obsažených v čerstvých okurkách.