Jak na nakládané okurky: Prvním krokem je očištění, křupavost pak dodá seříznutí

Zavařované okurky vás okouzlí svou křupavostí. Stačí se jen při přípravě držet několika osvědčených triků od našich babiček.

Co s úrodou okurek, aby se nezkazila – ty nakládané vydrží až dva roky i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Se začátkem období sklizně se moudré hospodyňky již začaly připravovat na zimu a zavařují zeleninu. A k té nejoblíbenější patří jednoznačně okurky. Jen máloco dokáže zvýraznit jejich chuť i křupavost tak, jako právě zavaření do správně připraveného láku.

Recept na nakládané okurky na zimu

Pokud ještě nemáte svůj vlastní osvědčený recept na nakládané okurky, vyzkoušejte ten s bobkovým listem, česnekem a křenem.

  • Čerstvé okurky – 2 kg
  • Čerstvé nebo sušené koprové deštníky – 2–3 kusy
  • Stroužky česneku – 4 kusy
  • Celá zrnka černého pepře – 5 kusů
  • Bobkový list – 1 kus
  • Kuchyňská sůl
  • Křenové listy – 2–3 kusy

Slaný nálev na nakládání:

  • Čistá voda – 1,5 litru (přibližně 6,3 šálku)
  • Kuchyňská sůl – 100 g (přibližně 1/2 šálku)

Čerstvé okurky důkladně opláchněte, abyste je zbavili všech nečistot a zbytků. Poté je vložte do velké nádoby a zalijte studenou vodou. Okurky nechte namočené 6–8 hodin. Tento proces jim pomůže lépe absorbovat slaný nálev a zachovat si křupavost. Po namočení okurky vyjměte z vody a odřízněte oba konce. Oříznutí konců zvýší křupavost nakládaných okurek.

Jak na nakládané okurky, aby byly křupavé a lahodné iZdroj fotografie: Pixabay

Jak správně připravit sklenice

Sklenice sterilizujte, aby se zajistila správná konzervace. Můžete to provést tak, že sklenice na několik minut vyvaříte v horké vodě a necháte je důkladně vyschnout. Začněte tím, že na dno každé sterilizované sklenice vložíte polovinu kopru, stroužky česneku, zrnka černého pepře a bobkový list. Poté do nich patrně naskládejte okrájené okurky a dbejte na to, aby se dobře vešly a příliš nevykukovaly nad horní dva centimetry sklenice. Na okurky přidejte další vrstvu kopru, koření a křenových listů.

Příprava nálevu k nakládání

V samostatném hrnci smíchejte čistou vodu a kuchyňskou sůl. Solný nálev přiveďte k mírnému varu a míchejte, dokud se sůl zcela nerozpustí. Poté vlijte opatrně horký nálev do každé sklenice a dbejte na to, aby byly okurky zcela ponořeny. V horní části každé sklenice nechte trochu místa, aby se během vyzrávání mohla tekutina zvednout, aniž by došlo k vyražení víčka.

Jak na nakládané okurky, aby byly křupavé a lahodné iZdroj fotografie: Pixabay

Sklenice dobře uzavřete víčky a uložte je na místo s pokojovou teplotou a nechte 3–4 dny kvasit. Během této doby okurky projdou procesem nakládání, absorbují všechny chutě koření a získají svou charakteristickou pikantnost. Poté je můžete běžným způsobem zavařit. A vyzkoušet můžete i rychlý způsob nakládání okurek v igelitovém sáčku.

Kde využít naložené okurky

Nakládané okurky jsou vynikajícím doplňkem sendvičů a salátů, ale hodí se i jako samostatná svačinka. Jsou nejen opravdu skvělou pochoutkou, ale také zdravou volbou, protože proces kvašení zachovává mnoho živin obsažených v čerstvých okurkách.

Jaký je váš osvědčený recept na nakládané okurky?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články