Nejrychlejší způsob nakládání okurek v igelitovém sáčku, díky němuž budou nakladačky připravené pro hosty už do hodiny. Chutnají fantasticky

                   

Okurky nakladačky patří mezi oblíbené plodiny. Ne vždy je třeba je však zpracovávat zdlouhavě, a navíc je zavařovat, aby byly chutné šťavnaté. Lze je samozřejmě konzumovat i syrové, k tomu je předurčuje jejich jemná slupka a křupavá dužina. Ovšem při naložení tyto vlastnosti vyniknou ještě lépe.

Rychlý recept na naložené okurky

Nebudete potřebovat žádné zavařovací sklenice ani nic podobného. Okurky jsou chutné samy o sobě, takže si vystačí jen s několika základními ingrediencemi. A postup samotný je časově nenáročný.

Ingredience:

  • čerstvé okurky 1 kg.
  • sůl (nejlépe bez jódu) 2 lžičky
  • krupicový cukr 1 lžička
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • bylinky: petržel, kopr a mladé hroznové listy

A jak postupovat? Nejdříve omyté malé okurky nakrájejte na malé kostičky. Můžete samozřejmě udělat i větší kusy, pak ovšem nebudou tak chutné, ani tak rychle hotové. Poté omyjte petržel, kopr a vinné listy a nasekejte je najemno. Poté už vám k dohotovení receptu stačí jen málo – jednoduše připravené suroviny vložte do igelitového sáčku a dobře promíchejte. Nakonec vše uložte do lednice a nechte okurky odpočívat alespoň hodinu.

Teplá okurková polévka

Ale zpracovat lze i salátové okurky. Ty jsou samozřejmě nejlepší čerstvé. Při nadúrodě okurek ale kolikrát nevíme, co s nimi. Když už všem lezou ušima a rodina kategoricky odmítá další okurkový salát, pak přijde vhod recept na polévku, kam okurku propašujete a ostatní nebudou ani vědět, co jedí. Základ této polévky bez smetany lze navíc bez problémů zamrazit a použít později. Dá se tak zpracovat větší množství okurek, které byste jinak nespotřebovali.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Krémová okurková polévka se smetanou

Ingredience:

  • 2 salátové okurky
  • 1 velká cibule
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • velká hrst listové petržele
  • pár snítek kopru nebo 1 lžička koření tzatziki
  • 1 lžíce másla
  • 2 trojúhelníčky taveného sýra (neochuceného) nebo 1 velká brambora na zahuštění
  • asi ½ l zeleninového vývaru
  • 1 lžička octa (nemusí být)
  • půl kelímku 12% smetany nebo zakysané smetany
  • sůl, pepř
  • kopr, pažitka nebo petrželka na ozdobu
  • 2 starší rohlíky a lžíce másla, případně strouhaný sýr na krutonky

Postup na teplou okurkovou polévku

Okurky oloupejte, zbavte velkých jader (pokud je mají) a nakrájejte na větší kostky nebo půlkolečka. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, petrželku a kopr nahrubo. Pokud použijete bramboru, také ji oloupejte a nakrájejte na větší kostky. V hrnci rozpusťte máslo, osmažte nejdříve cibulku dosklovata, přihoďte česnek, chvilku restujte, pak přidejte bylinky, nechte rozvonět a pokud budete dávat tzatziki, tak teď je jeho chvíle

Poté vložte okurky a případně bramboru a zalijte vývarem, aby vše bylo potopené. Vařte doměkka. Když jsou okurky i brambory měkké, přidejte do hrnce tavený sýr (pokud jste použili bramboru, nemusíte, obojí funguje jako zahušťovadlo do polévky, ale můžete klidně dát i obojí). Polévku rozmixujte, přidejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a případně octem. Ten přidávejte pouze v případě, pokud chcete polévku více kyselou.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Dohotovení teplé okurkové polévky

Mírně nakyslá po okurkách bude sama o sobě, zvláště když přidáváte tavený sýr. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji vývarem. Na talířích polévku posypte čerstvými bylinkami a podávejte s krutonky nebo dukáty.

Krutonky a dukátky do polévky

Mezitím si nakrájejte rohlíky na kostičky, v pánvi rozpusťte máslo a krutonky opékejte na mírném ohni dozlatova a dokřupava. Můžete si také máslo rozpustit na malém pekáčku, rohlíky do něj vsypat, promíchat a upéci v troubě. Úžasné jsou také takzvané sýrové dukátky: kolečka rohlíků namažte lehce máslem, rozložte je na plech s pečícím papírem a zasypte strouhaným sýrem. Pečte, až se sýr rozpustí a zezlátne.

Jaké jsou vaše tipy pro zpracování nadúrody okurek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články