Aby rajčata bohatě plodila, je potřeba jim pravidelně dopřávat dostatek živin. Ty jim může dodat i obyčejná kostka droždí.
Dosáhnout bohaté úrody rajčat nepatří k nejjednodušším cílům zahradníka. Od samého začátku v každé fázi vývoje jim musíte zajistit vhodné podmínky a odpovídající výživu – a to dokonce i v době, kdy již dospělá rajčata plodí, jinak se může stát, že se doposud zdravé a plodící keře změní v podvyživené rostlinky a přestanou plodit, onemocní nebo je napadnou škůdci. Pomoci vám nejen v tomto období může hnojení rajčat droždím.
Hnojení droždím má spoustu výhod
Stále více zahradníků upouští od používání chemických přípravků a uchyluje se k osvědčeným lidovým receptům. Jedním z nich je hnojení plodin droždím, které s sebou nese řadu výhod. Posiluje imunitu rostlin, což je velice důležité, když vrcholí sezóna rajčat, která jsou citlivá na plísňové choroby. Díky enzymům obsaženým v droždí se lépe množí užitečné mikroorganismy v půdě, která se tak stává výživnější a propustnější. Jeho specifický zápach také dokáže odehnat slimáky jiné škůdce.
Příprava kvasnicového hnojiva levou zadní
Výroba hnojiva z droždí je velice snadná. Použít můžete jak kostku čerstvého droždí, tak i sušené kvasnice. V hrnci zahřejte litr vody na 30 stupňů, přidejte čtyři lžíce cukru a 50 gramů rozdrobeného čerstvého (nebo 17 gramů sušeného) droždí. Hotovou tekutinu nechte alespoň dvě hodiny pracovat na teplém místě. Nakonec roztok zřeďte pěti litry vody o pokojové teplotě a nechte fermentovat po dobu jednoho týdne.
Hnojení rajčat droždím má svá pravidla
Než se vrhnete na hnojení rajčat, musíte hotovou směs zředit vodou, bohatě stačí 100 ml hnojiva na 5 litrů vody. Silnější roztok by mohl rostlinám zaškodit a popálit jejich kořeny. Kvasnicové hnojivo je ideální použít třikrát do roka – poprvé dva týdny po přesazení sazenic na stálé místo (stačí půl litru na keř), podruhé během květu a potřetí v době zrání a sklízení plodů, kdy každé rostlině dopřejte dva litry hnojiva. Kromě rajčat kvasnice ocení i další plodová zelenina, jako jsou papriky, okurky nebo cukety a dýně.