Tajemná květina s vůní jahod, ananasu a karamelu udělá radost na záhonu i parapetu

                   

Ale v žádném případě se jím nenechte odradit. Tahle bylinka má pro vás připravenou celou řadu benefitů. Ukážeme vám, na jaká místa v zahradě se hodí, i jak jejích cenných vlastností využít v bylinkářství. Dařit se jí totiž bude i tam, kde by to jiné jednoletky dávno vzdaly. Poslouží jako perfektní obruba záhonů, vytvoří malebné pozadí pro výraznější květiny, prozáří tmavé kouty zahrady a v neposlední řadě vám udělá radost i v nádobách.

Vůně ananasové trávy potěší na záhonu i parapetu

Je báječně svůdná – jedním dechem vás okouzlí tóny jahod a ananasu, aby je vzápětí překryla doslova cukrářským požitkem ve formě karamelu. Poslední tón je spíše lehký a nevtíravý, takže se nemusíte bát, že by vás ze zápleváku bolela hlava. V obchodech ho seženete kromě standardního latinského označení Cephalophora aromatica i pod starším názvem Helenium aromaticum. A co budete k jeho pěstování potřebovat?

iZdroj fotografie: Freepik

Nejlépe semínka, ale čas od času bývají k sehnání i sazeničky. Semínka svěřte volné půdě nebo květináči nejpozději do poloviny května. Pamatujte si, že kam je vysijete, tam zůstanou – nepřesazují se ani nepřepichují. Ke klíčení potřebují asi dva týdny a po dvou měsících se můžete těšit na první báječné květy.

Na co se záplevák vonný hodí

Na okolní podmínky není náročný. Vše, co potřebuje, je občasná zálivka. Nevadí mu chudé ani písčité půdy a ochotně pokvete jak na plném slunci, tak i ve světlejším stínu. Vysaďte ho podél cest, rozzařte s ním stinné kouty zahrady nebo ho jednoduše pěstujte v truhlíku. Ano, tady všude se mu bude dařit. Ale pozor, po odkvětu vytváří záplevák množství semen, jež následujícího roku spolehlivě vyklíčí. Dobře si tedy rozmyslete, kam ho na zahradě umístíte.

iZdroj fotografie: Pxhere

Květy jsou vhodné k řezu i k sušení. A to nejenom k dekoraci. Záplevák se totiž počítá mezi vonné byliny. Usušené květy stačí přidat do čaje, který skvěle provoní. Jedna sklizeň z malého záhonu zásobí záplevákem celou rodinu a vy si tak i v zimě budete moci užívat přírodní vonný čaj bez jakékoliv chemie. A to se rozhodně cení.

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články