Zjistěte, co znamenají symboly na vaječných skořápkách a naučte se z nich vyčíst potřebné informace. Z kódu vyčtete nejen velikost, ale i jakost a minimální trvanlivost.
Abyste nemuseli přemýšlet, zda jsou vaše uložená vejce ještě poživatelná nebo už raději ne, naučte se vyčíst potřebné informace z kódu na jejich vaječné skořápce. Takto budete přesně vědět, jak kvalitní výrobek jste si v obchodě zakoupili.
Písmeno v kódu
V každé drůbežárně je povinnost označit snesená vejce přesně sestaveným kódem, který má za úkol pomáhat v orientaci a zjišťování jakosti i doby trvanlivosti. Běžně se tak můžete setkat se dvěma písmeny, kterými jsou ,,D” a ,,C”. Déčkem jsou označována ultračerstvé produkty, které je doporučeno skladovat v lednici pouze po dobu jednoho týdne. Céčko pak značí konzumní vejce, které vám v lednici uschované vydrží v dobrém stavu klidně i další tři měsíce.
Jak se dělí kategorie vajec
Další důležitou informací je to, do jaké skupiny se dané vejce dělí. Jednotlivé kategorie jsou přehledné a vypadají takto:
- Malá vejce mají hmotnost zpravidla od 35 g do 44,9 g a bývají označována písmenem ,,M”.
- Od 45 g do 54,9 g se jedná o vejce druhé kategorie označená číslem 2.
- 55 g – 64,9 g mají zpravidla vejce první kategorie, která se značí číslem 1.
- A nejvyšší jakost, která se pohybuje v rozmezí 65 g – 75,9 g je označována číslem 0.
- Těžší kousky patří mezi vybraná vejce a naleznete na nich písmeno ,,B”.
V mnoha receptech naleznete v postupu přípravy i seznamu potřebných surovin přesně určený druh vajec a jejich množství. Pokud tedy máte uvedenou velikost M, ale reálně pracujete s většími kousky, můžete jejich počet zmenšit a upravit tak, aby lépe odpovídal skutečnosti. Stačí sečíst celkové potřebné množství a z domácích zdrojů se tak co nejvíc přiblížit tomuto výsledku.
Další informace uvedené na skořápce
Kromě kategorie, doby trvanlivosti a druhu vejce na něm najdete taky kód země, ze které daná snůška pochází i informaci, z jakého typu chovu vejce pochází. Podle všech informací ze skořápky byste měli být schopni konkrétní drůbežárnu dohled na internetových stránkách. Všechny údaje by měly být vždy totožné s údaji uvedenými na kartonovém obalu.
Co na obalu zkontrolovat
Vždy při nákupu zkontrolujte stav kartonového obalu, a pokud je to možné, i stav jednotlivých vajec uvnitř. Abyste měli jistotu, že si domu nedovezete rozbité a jinak poškozené kousky. Dále by na obalu měly být vždy uvedeny základní informace jako obchodní značka, jméno a adresa výrobce, číslo šarže a minimální datum spotřeby. Ty se mohou od údajů na skořápkách lišit jen v případě, že je k balení vajec využívána externí balírna.