K čemu je vlastně pichlavá strana struhadla: Hospodyňky ji používají při výrobě pyré

Čtvrtou stranu struhadla používá jen málokdo, přesto vám může být velkým pomocníkem. Zjistěte, jak ji co nejlépe využít, a usnadněte si spoustu práce v kuchyni.

Jak používat struhadlo i Zdroj fotografie: Canva
                   

Struhadlo patří mezi základní výbavu snad každé domácnosti. Přesto většina lidí v kuchyni používá pouze jeho dvě větší strany. Kromě strouhání surovin má totiž mnohem více způsobu využití. Díky jeho pichlavé straně můžete snadno připravit pokrm i pro ty nejmenší strávníky během pár minut. Vyzkoušejte také tento jednoduchý trik.

K čemu slouží jednotlivé strany

Každá strana struhadla je uzpůsobena tak, aby jídlo zpracovala požadovaným způsobem co nejlépe a nejrychleji. Pro tenké a dlouhé proužky se skvěle hodí široká část s menšími otvory. Naopak větší otvory na protější straně jsou výborné, pokud chcete zeleninu, ovoce nebo sýr nastrouhat nahrubo. Podlouhlé otvory na boční stráně vám zase mohou pomoci nakrájet zeleninu a sýr na plátky, které se hodí při přípravě salátů. Čtvrtou stranu však nevyužívá téměř nikdo.

Tajemství čtvrté strany

Vzhledem k velkému množství malých a špičatých otvorů je velmi těžké tuto stranu struhadla umýt od vzniklých nečistot, a tak se jejímu používání většina lidí vyhýbá. Ve skutečnosti se však jedná o vynikajícího pomocníka při pasírování ovoce a zeleniny. Mimo to ji lze využít místo mlýnku na koření a nastrouhat tak muškátový oříšek, badyán, tyčinky skořice, zázvoru nebo citrusové kůry.

Další způsoby využití struhadla

Kromě výše zmíněného je možné tuto stranu struhadla použít například k výrobě strouhanky. K tomu budete potřebovat kusy starého a ztvrdlého pečiva. V ideálním případě použijte staré rohlíky, protože s kousky chleba může být strouhání kvůli kůrce mnohem obtížnější. Z hořké čokolády zase vyrobíte hoblinky, kterými snadno ozdobíte jakýkoliv dezert nebo nápoj.

Struhadlo, prkénko, mrkev iZdroj fotografie: Depositphotos
K čemu slouží čtvrtá strana struhadla

Jak struhadlo čistit

Aby vám toto nádobí doma sloužilo a fungovalo co nejdéle, pak musíte pravidelně věnovat čas jeho důslednému čištění a údržbě. K vyčištění používejte vhodné mycí přípravky a starou houbičku nebo starý kartáček na zuby, díky kterému se dostanete i na velmi těžko přístupná místa. Zejména strana s pichlavými otvory se čistí opravdu obtížně, přesto je to pro zachování perfektního stavu nezbytné.

Na co si dát při mytí pozor

Při odstraňování ztvrdlé a zaschlé špíny byste nikdy neměli používat drátěnku ani jiné ostré pomůcky. Mohli byste tím poškodit povrch struhadla a jednotlivé otvory tímto nešetrným mytím ztupit. Namísto toho nechte struhadlo na chvíli odmočit ve vlažné vodě s trochou mycího prostředku na nádobí nebo si připravte účinnou mycí pastu z vody a jedlé sody. Takto se zbavíte opravdu všech nečistot.

K čemu využíváte čtvrtou stranu struhadla vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články