Abyste si mohli užívat báječnou chuť rajčat i během chladných měsíců, zakonzervujte je tím správným způsobem. Šikovný trik známého šéfkuchaře vám s tím pomůže.
Konzervovaná rajčata jsou zimní pochoutkou, která doplňuje mnoho pokrmů. Známý ukrajinský šéfkuchař Jevhen Klopotenko se s vámi podělí o recept na zavařování rajčat, který používala jeho matka. Ať už jste nadšenci do vaření, nebo si jen chcete v chladných měsících vychutnat chuť léta, tento recept se ve vaší domácnosti jistě stane oblíbeným.
Co si připravit na kuchyňskou linku
Aby vám šla práce pěkně od ruky, pak si všechny potřebné ingredience nachystejte předem. Bude se vám potom mnohem lépe vařit. A co si vzít k ruce?
- 2 kg středně velkých rajčat
- 4 listy mrkve
- 1 litr vody
- 4 lžíce krystalového cukru
- 1 polévková lžíce kuchyňské soli
- 70 ml octa
Příprava a způsob zavařování
Začněte přípravou sterilizované třílitrové sklenice. Na dno sklenice vložte očištěné mrkvové listy (myšleno samozřejmě 4 větvičky natě). Na listy těsně naaranžujte čistá a suchá rajčata a poté je zalijte vodou, dokud nebudou zcela ponořená. Nechte vodu vychladnout, pak ji ze sklenice vypusťte a rajčata znovu zalijte čerstvou vodou. To je opravdu důležité – jedině tak vám vydrží opravdu dlouho.
Pro vytvoření nálevu převařte 1 litr vody, poté přidejte sůl a cukr. Míchejte, dokud se krystalky zcela nerozpustí. Poté do vzniklého roztoku přidejte ocet, naposledy promíchejte a poté vypněte oheň. Z rajčat opět slijte vodu (podruhé) a zalijte je horkým nálevem. Na sklenici nasaďte sterilizované víčko, rychle ji uzavřete, otočte dnem vzhůru a zabalte do teplé deky. V tomto stavu ji nechte 24 hodin. Po uplynutí této doby skladujte konzervovaná rajčata s mrkvovými listy na chladném a tmavém místě.
Proč vyzkoušet právě tento způsob
Recept šéfkuchaře Klopotenka přináší jedinečný nápad s mrkvovými listy, které konzervovaným rajčatům dodávají jemnou chuť a vůni. Kombinace pikantního octa, jemné sladkosti cukru a pikantního nádechu soli vytváří vyvážený nálev, který zvýrazňuje přirozenou chuť rajčat.
Tato konzervovaná rajčata se stanou příjemným doplňkem vaší zimní spíže. Jsou nejen všestranně použitelná (ideální do polévek, dušených pokrmů, omáček a dalších pokrmů), ale také v sobě ukrývají svěžest léta, která rozzáří i ty nejchladnější zimní dny. Rozhodně to tedy za trochu té námahy navíc stojí. A vyzkoušet můžete i oblíbený pražský způsob nákládání okurek.