Podzimní čas nabízí ideální příležitost k prořezání některých ovocných keřů. Stačí pár správných řezů a angrešt bude v příštím roce obsypaný velkými a sladkými bobulemi.
Koncem léta je u konce také plodné období většiny rostlin. Jednoleté pomalu chřadnou a trvalé se začínají připravovat na nadcházející chladné dny. V září se vám naskýtá skvělá příležitost k pravidelnému prořezávání angreštu. Touto činností vytvoříte místo pro nové výhonky i plody. Takto budete moci sklízet plné kyblíky šťavnatých bobulí.
Proč angrešt prořezávat
Na přelomu srpna a září zpravidla dochází k zastavení růstu výhonků angreštu i dalších ovocných keřů, a proto je ideální čas k jejich prořezávání. Takto se zbavíte nejen poškozených částí, ale preventivně keře ochráníte před různými nemocemi, houbovými chorobami nebo plísněmi. Dokonce se prořezáváním větví sníží i možnost výskytu škůdců, kteří dají raději přednost hustšímu porostu.
Rozdíly v prořezávání ovocných keřů
Než se do této práce pustíte, nesmíte zapomenout, že způsob prořezávání různých druhů ovocných keřů se může lišit. To záleží především na tom, které výhonky plodí nejvíce plodů. Zatímco v případě černého rybízu jsou to ty mladé, u angreštu a červeného rybízu roste nejvíce bobulí na zralých o něco starších zdravých větvích.
Jak na řez černého rybízu
V tomto případě byste měli ze všeho nejdříve odstranit všechny staré výhonky, které ležely přímo na zemi a po sklizni již neměly sílu se narovnat vzhůru. Dále se zbavte všech poškozených a nemocných větví, abyste předešlí šíření nákazy a dalších problémů i na zbylé výhonky nebo okolní keře. Tímto řezem podpoříte tvorbu mladých výhonků, které budou v další sezoně bohatě plodit.
Jak prořezávat angrešt
Stejně jako červený rybíz i angrešt se prořezává tak, že odstraníte jednoleté výhonky uvnitř keře. Ve výsledku by vám mělo zůstat jen 3 – 4 zralých větví. Vhodné je odstranit také výhonky starší 6 let. Zbavte se i kusů větví, které zahušťují celý keř, abyste jej více provzdušnili a vytvořili prostor pro nové, které se v příštím roce budou tvořit.
Na co si dát při prořezávání pozor
Důležité je si k této činnosti zvolit vhodné nástroje. Ať už se rozhodnete používat ostrý nůž nebo zahradnické nůžky, zvolené nástroje by měly být vždy čisté a dezinfikované. Jedině tak předejdete případné kontaminaci rány bakteriemi a snížíte riziko vzniku infekce. Po každém použití proto nástroje důkladně vyčistěte, abyste je měli připravené k dalšímu použití.