Zjistěte, jak správně skladovat sklizenou cibuli tak, aby vám vydržela čerstvá co nejdéle. Nejlepší podmínky najdete ve sklepě nebo garáži. Tam vám vydrží čerstvá po celou zimu.
Cibule patří bezesporu mezi nejoblíbenější zeleninu a neodmyslitelný základ mnoha pokrmů. Velmi populární je však nejen pro svou lehce pikantní chuť a specifické aroma, ale také pro velké množství vitamínů a prospěšných látek, které velmi pozitivně působí na lidské zdraví. Její léčivé vlastnosti oceníte zejména v chladnějším období, kdy může být vaše imunita značně oslabena. Skvěle pomáhá při respiračních onemocněních i chřipce.
Na co si dát při skladování cibule pozor
Podmínky pro skladování různých druhů ovoce a zeleniny se mohou lišit. Rozdíl spočívá především ve vhodné teplotě a množství světla, možné kombinaci s dalšími potravinami a celkové délce, po kterou je možné je uchovávat. Cibuli byste například nikdy neměli ukládat do lednice. Na takovém místě a v studených a vlhkých podmínkách změkne nebo ztratí svou typickou chuť.
Zároveň se vyhněte místu s přímým světlem, na kterém by mohla cibule začít klíčit. Většina energie a dalších látek se pak soustředí do klíčku a zbytek plodu zůstane ochuzený. Také se vyhněte jejímu skladování na místě, kde mají přístup zvířata nebo drobní hlodavci, kteří by vaše zásoby mohli znehodnotit nebo si na nich dokonce pochutnat. Uložené cibuli ublíží i velké množství vlhkosti, protože v takových podmínkách může začít uhnívat nebo plesnivět.
Kam cibuli uložit
Nejlepším místem pro skladování sklizené cibule bývá zpravidla sklep. Musí se však jednat o suchý a dobře větraný prostor, kde dochází pravidelně k výměně vzduchu. Uložit cibuli je možné také do garáže, kde na ni nebudou dopadat sluneční paprsky. Důležité je pravidelně zeleninu kontrolovat a spotřebovávat, abyste zabránili jejich hnilobě i případnému výskytu plísní a namísto toho mohli využít její prospěšné vlastnosti.
Jak cibuli skladovat doma
Pokud chcete mít zásobu cibule připravenou po ruce, rozhodně byste ji neměli skladovat poblíž sporáku nebo trouby. Na takovém místě dochází k velkým výkyvům teploty i hromadění nadměrné vlhkosti. Vyhněte se také jejímu uchovávání v igelitovém sáčku nebo plastové síťce, kde by se mohla zelenina zapařit a brzy zplesnivět.
Bezpečné je cibuli uchovávat v dřevěném košíku, bedýnce nebo papírovém sáčku. V takových obalech je možná výměna vzduchu a cibule vám tak vydrží klidně až po dobu 3 – 6 měsíců. K jejímu uložení je možné využít i staré punčochové kalhoty. Jednoduše vložte cibuli do nohavice a uvažte uzel. Takto pokračujte, dokud nebudete mít nohavice plné, a zavěste na vhodné chladné a stinné místo.