Nenechte si zkazit úrodu zavařených okurek tím, že vám na nich vyroste bílá plíseň. Jejímu výskytu je možné jednoduše předejít.
Nenechte si úrodu okurek likvidovat bílou plísní. Neobjevuje se totiž sama od sebe, ale na jejím výskytu mají podíl špatné podmínky během zavařování. Když se jich však vyvarujete, už nikdy vás nebude obtěžovat. Nejčastěji stojí za výskytem tohoto problému špatná sterilizace víček a sklenic.
Co může za výskyt plísně
Po sterilování okurek je také třeba zkontrolovat, zda víčka dobře sedí. Pokud tomu tak není, je nutné umístit okurky do lednice a urychleně spotřebovat. A to platí i pro ty otevřené. Při pokojové teplotě je uchovávat nelze a v lednici by si neměly pobýt déle než tři dny. Je také lepší při sterilaci okurek nepoužívat jodizovanou sůl.
Problémem bývají i víčka. Nikdy na nich nešetřete – pokud nebudou dobře doléhat, pak je rychlé zkažení okurek prakticky jistotou. A používáte-li je opakovaně, pak se ujistěte, že nejsou rezavá ani příliš zdeformovaná a před aplikací na sklenice jí dobře vysterilizujte třeba v troubě nebo horkou vodou z rychlovarné konvice.
Nejlepší recept na zavařování okurek
Pokud nemáte na zavařování okurek žádný osvědčený recept, inspirujte se radami našich babiček. Babiččin okurkový nálev – ingredience:
- 2 l vody
- ½ l 8% kvasného octa, nejlépe Bzeneckého nebo jiného českého
- 150 g cukru krupice
- 80 g soli
- 33 tabletek sacharinu
- 15 ks pepře
- 12 ks nového koření
- 2 bobkové listy
- 5 hřebíčků
- 2 lžíce hořčičného semínka
Nálev svařte v hrnci po dobu pěti minut a nechte vychladnout. Do sklenic k okurkám přidejte kousek kopru, kolečka mrkve a cibule, do některých i několik stroužků česneku, kousky křenu nebo chilli papričky.
Triky k nakládání okurek
Aby byly okurky křupavé, musí být nezbytně čerstvé. Nakupujte je od místního farmáře, na trhu nebo je vypěstujte sami. Zavářejte je co nejdříve po natrhání, aby nestihly zvadnout. V octovém nálevu se nic příliš nekazí, přesto dbejte při zavařování na hygienu, ať o pracně připravené zavařeniny nepřijdete. Sklenice vysterilizujte v troubě nebo vypařte, víčka vyvařte. Nechte volně uschnout, neutírejte.
Okurky se musí důkladně vydrhnout kartáčkem nebo houbičkou. Pro usnadnění, zvláště jsou li hodně zablácené, nechte je chvíli máčet ve studené vodě. Po umytí je ještě propláchněte v čisté vodě. Aby vám šla práce rychle od ruky, vše si dopředu připravte. Uvařený nálev vydrží v lednici i týden. Mrkev a cibuli si nakrájejte den předem do uzavíratelných krabic, vyrovnejte si sklenice do řad. Okurky si při mytí rovnou třiďte podle velikostí do mís.
Na co si ještě dát pozor
Na dno sklenic skládejte větší kusy, doplňte kolečky mrkve a cibule. Ty zastrkejte do mezírek a navrch přidejte menší kousky. Největší okurky rozkrájejte na kolečka nebo podélně a udělejte řezy. Lépe se Vám budou rovnat do sklenic, než celé velké, kterých se tam moc nevejde.
Zavařujte na 80 °C 20 minut a teplotu i čas pečlivě hlídejte, pokud jedno z toho přetáhnete, nebudou okurky křupavé, ale měkké a blátivé. Před konzumací je nechte několik týdnů rozležet. Tuto dobu můžete zkrátit na týden tím, že okurky propícháte vidličkou nebo jehlicí, dříve tak nasáknou nálev.