Pokud patříte mezi nadšené sběrače hub, pak byste měli znát tyto nejlepší způsoby, jak je co nejrychleji a nejúčinněji vysušit. Uložené vám pak vydrží i několik dalších měsíců.
Teplé podzimní dny jsou ideální k procházce po lese. Většina lidí si čas venku ráda zpestří adrenalinovým sběrem hub. Někteří dokonce vzájemně soupeří, čí košík bude plnější. Jestliže i vy rádi sbíráte tyto voňavé a chutné plody lesa, měli byste vědět, jak je co nejlépe zpracovat. Jak potvrzuje i web Fresh of the Grid, jejich správné sušení hraje důležitou roli, jinak by vám mohly při skladování zplesnivět. V redakci jsme si z těchto způsobů našli všichni svého favorita.
Na co si dát pozor
Kromě sběru jen jedlých druhů, které poznáte, byste měli věnovat pozornost i jejich zpracování a použití. Otravu vám totiž mohou způsobit i jedlé kousky, pokud je kombinujete se špatnými látkami. Jak jsme již dříve psali v článku na Chalupáři-Zahrádkáři, nejohroženější skupinou jsou malé děti a starší lidé. Vyhněte se proto konzumaci hub spolu s alkoholem a při jejich zpracování postupujte vždy pečlivě.
Jak doma sušit houby
Nejdůležitější je jejich příprava na sušení. Nejdříve je důkladně očistěte od zbytků hlíny a dalších nečistot. K tomuto účelu využijte suchý hadřík nebo kartáč s měkkými štětinkami. Vyhněte se použití vody, kterou houby nasají (jejich schnutí je pak mnohem delší a náročnější), což potvrzuje i internetový portál Gro Cycle. Podle vlastních možností a preferencí si pak vyberte způsob, který vám bude nejvíc vyhovovat a pusťte se do práce.
Sušení hub v troubě
Jedním z nejoblíbenějších způsobů sušení hub je za pomocí trouby. Optimální teplota by se měla pohybovat mezi 50 – 70 °C. Nejprve houby nakrájejte na tenké plátky, a poté rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby a mezi dvířka vsuňte vařečku, aby se úplně nezavřela a vlhkost mohla z trouby odcházet. Jednotlivé kousky pravidelně otáčejte a sušte, dokud nebudou zcela zbavené vody.
Sušení hub v sušičce
Účinně a poměrně rychle vám nakrájené houby vysuší i elektrická sušička. Stačí jednotlivé tácy naplnit nakrájenými kousky a zařízení zapnout. Důležité je však houby pravidelně kontrolovat, obracet a měnit pořadí táců, aby všechny kusy schly rovnoměrně. Její účinky potvrzuje i naše čtenářka Soňa K. z Kutné hory: ,,Na podzim suším houby jedině v sušičce, sluníčko na to už většinou nestačí.”
Sušení hub venku
Nejzdlouhavějším, ale nejlevnějším způsobem, jak houby usušit, je dát je ven. Někteří nakrájené plátky rozloží na plech a umístí na přímé světlo, aby proschly, jiní je navléknou na provázek a zavěsí na vhodné místo. O sušení hub na provázku jsme se více rozepsali v článku na Chalupáři-Zahrádkáři. Nesmíte však zapomenout houby na noc schovat, aby vám znovu nenavlhly. Tím by se celý proces výrazně prodloužil.