Každý druh slepice snáší různě zbarvená vejce. Zatímco bílá jsou k dostání často jen na Velikonoce, hnědá jsou běžně dostupná po celý rok.
Divíte se, že jsou k dostání někdy vejce krémová, bílá, hnědá, případně s různými dalšími typickými odstíny? A snažíte se přijít na to, v čem je háček? Vysvětlení je možná jednodušší, nežli jste si mysleli. O bílá vejce je největší zájem v období Velikonoc, kdy zoufalé hospodyňky (mě nevyjímaje) vesměs zklame už jen prázdný chladící regál. Na ta barva zkrátka mnohem lépe chytá, v ostatních měsících je v obchodech takřka není vidět. Je ale rozdíl v kvalitě a chuti mezi různě barevnými vejci v obchodě?
Proč je dobré jíst vejce
Mýty provázející zdravost či škodlivost vajec asi žádná studie nikdy jednoznačně nepotvrdí a tak je dobré vejce konzumovat tak, jak si o ně tělo řekne. Zatímco uvnitř obsažený bílek je lehce stravitelný a prakticky neobsahuje cholesterol, zato je ale bohatým zdrojem draslíku, sodíku či vitamínu B, žloutek je plný bílkovin a lipidů. Jeho pravidelná konzumace je tedy pro tělo rozhodně přínosná. A ani skořápky se nevyplatí vyhazovat, už i Chalupáři-Zahradníci radili, že se jedná o nesmírně cenné přírodní hnojivo, které obohatí půdu o vápník.
Zatímco barva skořápky neovlivňuje v žádném případě chuť, záleží jen na vás, jak moc chutná vejce chcete. Nejlepší je vlastní chov, pro který ale ne každý má vhodné podmínky. Chcete-li si pochutnat na opravdu skvělém vejci, zajděte na farmářské trhy, nebo oslovte chovatele ve vašem okolí, jako například naše čtenářka paní Maruška L. z Českých Budějovic: „Slepice nechovám, ale kupuji je od kamarádky. Chuťově se nedají s těmi z obchodu srovnat. Šetřím si je ale na snídaně a pomazánky, na vaření a pečení je mi jich líto.“
Jak poznat čerstvost vejce
Na chuti se samozřejmě nejvíce podepíše čerstvost vajec. Jak jsme na Chalupáři-Zahradníci psali, jsou 2 velmi jednoduché metody, které vám pomohou zjistit, jestli vejce není zkažené ještě než se rozhodnete je rozklepnout.
Barvu ovlivňuje pigment slepic
Každého napadne, že hnědá slepice snáší hnědá vejce a bílá slepice zase bílá vejce. Ačkoli i tato varianta je možná, na barvě vejce se podílí více faktorů. V prvé řadě je to dáno druhem slepice. Podle webu Žena.Aktuálně je rozhodující barva laloků v místě uší. Pokud jsou laloky tmavé – tedy červené či zabarvené dohněda, je velká pravděpodobnost, že slepice naklade hnědá vejce. Bílá vejce lze očekávat od slepice se světlými laloky.
Kombinace různých pigmentů se tedy odráží na barvě vajíčka. Některé druhy slepic ovšem pigment netvoří, nebo jen minimálně. Vejce těchto slepic jsou tak ve výsledku bílá, jak říká web Zprávy.Tiscali. V obchodě se častěji objevují hnědá vejce. Je to tím, že slepice tmavé s hnědými laloky jsou odolnější a také lépe nesou, u chovatelů jsou tedy oblíbenější.