Zbavte se rzi na svých pekáčích nebo oblíbeném plechu na pečení jednoduchým způsobem – pomůže vám obyčejná cibule.
Se začátkem odpočítávání času zbývajícího do Vánoc se plánování svátečního menu ve většině domácností stává prioritou. A nezbytnými pomocníky při jejich přípravě bývají právě plechy a pekáče. Při jejich čištění můžete vyzkoušet domácí prostředky, které jsou cenově výhodné, ekologické a hlavně zdravotně nezávadné. Web BydlímeKvalitně například doporučuje použití docela obyčejné cibule.
Jak cibulí vyčistit plech
Vezměte velkou čerstvou cibuli plnou šťávy a rozkrojte ji napůl. Rozříznutou stranu bohatě posypte cukrem. Tuto cibuli použijte jako drátěnku, kterou potřete rezavé a mastné plechy na pečení. Jakmile skončíte, opláchněte vše vodou a otřete do sucha. Účinnost této metody spočívá v kyselém pH cibule, které v kombinaci s cukrem vytváří silný roztok skvěle působící nejenom proti rzi, ale i proti odolné mastnotě a dalším nečistotám.
Nelíbí se vám představa pracného drhnutí plechu? Pak si z nastrouhané cibule a lžíce cukru připravte domácí odstraňovač rzi. Tuto pastu naneste na rezavá místa a nechte ji působit asi dvě hodiny. Poté plech jenom omyjte a důkladně osušte. A domácí odrezovač nemusíte používat jen na nádobí, skvěle vám poslouží i na rezavé nůžky či nože.
Naše čtenářka doporučuje ocet
Ocet, který obsahuje kyselinu citronovou nebo octovou, je svou účinností proti rzi také velmi známý – a zkušenosti s ním má i naše čtenářka Drahomíra L. z Oder. „Stačí předměty (např. příbory, šrouby atd.) namočit do octové lázně na přibližně 24 hodin a poté je vysušit. Uvidíte, že budou zase vypadat jako nové.“
Cibule jako přírodní pesticid
Web MagazínPlus pak doporučuje cibuli i jako prostředek proti škůdcům. Jednoduše povařte asi 8 až 10 polévkových lžic cibulových slupek ve 3 litrech vody. Odvar poté nechte čtyři dny odstát. Nakonec do něj přidejte několik kapek čerstvé cibulové šťávy a nalijte ji do lahve s rozprašovačem. Tento roztok použijte na rostliny postižené mšicemi, dřepčíky, různými roztoči apod. A velmi podobně působí i česnek – s tím mám zase velmi dobré zkušenosti já.
Mezi další triky, které mají Chalupáři-Zahrádkáři prověřené, patří i použití soli při praní (to má v oblibě naše redaktorka Marie Möglichová) nebo nápadité použití alobalu (o tom nedávno psala redaktorka Jaroslava Bednářová).