Troubu vyložte igelitovými sáčky, spáleniny a usazeniny zmizí lusknutím prstů

Aby vaše trouba fungovala stále naplno, nesmí být plná špíny a připálenin. A právě s tím vám může pomoci šikovný trik se sáčky.

K čemu slouží zásuvka pod troubou i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zbytky jídel, připáleniny a usazeniny tuku nejen odpuzují na pohled, ale také negativně ovlivňují chuť, vůni a nutriční vlastnosti pokrmů připravovaných v troubě. Jejich čištění však nemusí být nijak namáhavé – stačí si pomoci šikovným trikem.

Trik s plastovým sáčkem

Tato metoda čištění promění únavné čištění trouby v nenáročnou práci. Na začátku rozetřete po stěnách trouby a na rošty jakýkoliv čisticí roztok. Následně celý vnitřek trouby zakryjte igelitovými sáčky nebo potravinovou fólií. Lepšího pokrytí dosáhnete, když sáčky rozstříháte, čímž pokryjete maximální plochu. Obal nebo sáčky fungují jako bariéra, která zabraňuje vysychání čisticího prostředku a zesiluje jeho účinnost.

Takto zakrytou troubu nechte odpočívat alespoň dvě hodiny, ideálně přes noc. Po uplynutí této doby odstraňte obaly a otřete vnitřek trouby vlhkým hadříkem. Sledujte, jak hadřík každým tahem bez námahy sbírá nečistoty a mastnotu. A na odolnější skvrny použijte abrazivní stranu houbičky na nádobí (případně drátěný kartáč, ten se hodí zejména na rošty).

Další domácí prostředky pro bezchybnou troubu

Pro ty, kteří dávají přednost přírodním metodám čištění, je podle webu Expert vhodná směs jedlé sody a vody aplikovaná jako pasta. Touto směsí potřete vnitřek trouby a rošty a nechte ji působit přes noc. Druhý den použijte ocet přelitý do rozprašovače a nastříkejte ho na místa, na která byla dříve nanesena pasta.

Celý život šuplík v troubě používáte špatně. Plechy do něj nepatří, ve skutečnosti vám může ušetřit nemalé peníze

Reakce mezi jedlou sodou a octem pomáhá odstranit odolnou špínu opravdu rychle a bez námahy, jak potvrzuje i naše čtenářka Michaela T. z Kunčiček. A přidává i trik: Stejnou směs používám i na čistění sporáku, tam však k sodě přidávám ještě trochu kyseliny citronové. Mám totiž plynový sporák a na něm se různá špína drží opravdu úporně.“ Chalupáři-Zahrádkáři také v minulosti odhalili tajné tlačítko, které vám u trouby usnadní čištění a otestovali i její vyčištění docela obyčejnými tabletami do myčky nádobí.

Pokud chcete mít i nadále krásně čistou a plnohodnotně fungující troubu, pak ji musíte také správě vyčistit – k ruce si vezměte sáčky. iZdroj fotografie: Freepik
Pokud chcete mít i nadále krásně čistou a plnohodnotně fungující troubu, pak ji musíte také správě vyčistit – k ruce si vezměte sáčky

Když potřebujete vyčistit sklo

Další netradiční, ale účinná metoda spočívá podle webu AbecedaZahrady v použití prášku do pečiva smíchaného s teplou vodou (musí vzniknout konzistence podobná pastě). Tuto pastu pak jednoduše naneste na skleněná dvířka trouby a nechte ji působit přibližně 30 až 60 minut. Poté ji otřete vlhkým hadříkem a uvidíte, že sklo bude zase jako nové. Sama jsem to vyzkoušela a potvrzuji, že na sklo nemusíte ani příliš tlačit – všechno pustí úplně samo.

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro čištění trouby?

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články