Brambory lze uvařit opravdu rychle. Stačí jen vsadit na několik šikovných triků – tím základním je hrnec naplněný studenou vodou.
Jednou z netradičních, ale účinných metod, jak urychlit vaření brambor, je jejich vaření ve studené vodě. Na rozdíl od tradičního přístupu, kdy se začíná s horkou vodou, ponoření brambor do té studené umožňuje jejich rychlejší a rovnoměrnější vaření. Zdá se to jako paradox, ale je to tak. Na jakém principu tato metoda funguje?
Trik je v uvolnění škrobu
Web AAzdraví píše, že studená voda iniciuje uvolňování škrobu, což vede k tomu, že se brambory nejen rychleji uvaří, ale mají také lepší chuť a strukturu. Vyplatí se je tedy před vařeném nechat namočené alespoň 5 minut v té opravdu ledové. Proces vaření také může urychlit přikrytí hrnce pokličkou. Tato technika zachycuje páru a vytváří tak kontrolovanější a efektivnější prostředí pro tepelnou úpravu, což přispívá i k rychlejšímu změknutí brambor. Rozhodně nepoužívejte tu vlažnou, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili dříve.
Než se však pustíte do vaření, je zásadní brambory řádně připravit. Nejprve je proto pečlivě vydrhněte kartáčkem, abyste odstranili veškeré nečistoty. Pomocí příborového nože vydloubněte všechna možná poškození a deformace, a samozřejmě také zelené skvrny (ty jsou díky obsahu solaninu jedovaté). „Pro rovnoměrné vaření je také důležité zachovat stejnou velikost brambor, musíte tedy vybrat ty stejně velké nebo je nakrájet na velikostně co nejpodobnější kusy,“ radí naše čtenářka Magdalena P. z Poděbrad.
Jak vylepšit chuť brambor
Zejména brambory, které jsou déle uskladněny, ztratí hodně ze své chuti. S unylou přílohou na talíři se však rozhodně smířit nemusíte. Místo toho přidejte do hrnce ingredience, které ji skvěle oživí. Mezi běžné přídavky patří kromě soli jeden nebo dva bobkové listy a celá nebo drcená zrnka pepře. Tyto přísady dodají bramborám jemnou, ale výraznou chuť, a zvýrazní jejich chuťový profil. Na ty přemrzlé zase podle zkušeností mé babičky platí mléko, které z nich nepříjemnou sladkost opravdu skvěle vytáhne.
Těm, kteří si potrpí na výživové hodnoty bramborové slupky a odmítají se jí tedy před vaření zbavovat, zase doporučujeme zvolit bio brambory nebo ty konvenčně pěstované alespoň důkladně umýt.
- Abyste si usnadnili loupání, před vařením brambory jednou lehce nařízněte po obvodu.
- A aby vám voda při vaření nevytekla, použijte obyčejnou vařečku, jak jsme webu Chalupáři-Zahrádkáři doporučovali v minulosti.
Pomůže i mikrovlnka
V případech, kdy je třeba tuto zeleninu upravit opravdu rychle, se podle informací z webu iReceptář jako zachránce uplatní obyčejná mikrovlnná trouba. V té je možné uvařit celé neoloupané brambory tak, že je důkladně omyjete a několikrát propíchnete vidličkou. I velké kusy tak lze důkladně uvařit během 10 minut (je však vhodné je vždy v polovině doby vaření obrátit, jedině tak se pokaždé připraví rovnoměrně).