Co dělat, aby voda z hrnce při vaření nevytekla: Pomůže obyčejná vařečka

Pokud rádi vaříte, ale bytostně nenávidíte, když obsah hrnce či pánve vyteče na varnou plochu, zkuste vyzkoušet jednoduchý trik s vařečkou.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Tento jev je naprosto běžný téměř při každém vaření. Voda, šťáva či omáčka pomalu bublá vzhůru a v momentě, kdy přesáhne okraj, se vylije na sporák. Začne se poté připékat a nepříjemně zapáchat. Pokud nejste zrovna v dosahu, může kuchyň pokrýt i velmi nelibý odér a kouř. Těmto situacím se ale dá předcházet. Stačí pouze znát jednoduchý trik, jak na to. Mějte sporák stále krásně čistý a bez poskvrny. Napomůže tomu jednoduché kuchyňské náčiní, které máte jistě doma.

Vařečka zdaleka neslouží pouze k míchání

Ač má vařečka primárně jasné poslání, tedy míchání pokrmu, má ještě i další využití. Právě pomocí vařečky už se nebudete muset obávat, že tekutina z hrnce či pánve vypění na sporák. Čištění plochy určené na vaření je sice poměrně snadné díky jedlé sodě, proč si ale přidělávat zbytečně práci. Zabránit tomu, aby tekutina z hrnce nevytekla, není složité. Tekutina v hrnci bublá z toho důvodu, že zelenina, obiloviny a jiné suroviny v hrnci se s rostoucí teplotou tak trochu rozpouští a následně dochází ke tvorbě pěny.

Příště, až budete vařit, zkuste umístit obyčejnou dřevěnou vařečku na pánev či hrnec. Pěna se sice bude tvořit dál, ale nedostane se přes okraj nádoby. Aby se vařečka nepřehřála, můžete ji v průběhu vaření několikrát opláchnout studenou vodou. Stejně tak ale obsah hrnce může vypěnit, když je po delší dobu uvězněn pod poklicí. Nižší přísun vzduchu napomáhá vzniku bublin, které pak jednoduše končí na sporáku. Poklici proto užívejte s rozvahou. Vzniku pěny brání také olej. Přidejte pár kapek libovolného oleje do pokrmu a sporák bude stále čistý.

Hrnec s vařečkou a mašlí, koření iZdroj fotografie: Piqsels
Aby voda z hrnce nepřetékala, použijte správně vařečku i poklici

S loupáním granátového jablka pomůže vařečka

Využití vařečky v domácnosti dosahuje ale ještě dalších rozměrů. Odpíráte si koupi granátového jablka, protože je příliš pracné jej naloupat? Pomocí vařečky a nože budete mít za chvilku plnou misku neporušených semen. Semena granátového jablka jsou nesmírně zdravá. Nejen obsahují v hojném množství vlákninu, vitamin C, K a kyselinu listovou, ale nabídnou vám také antioxidantů a dle studií zabraňují stárnutí pokožky. Jsou proto také častou přísadou kosmetiky.

K jakým dalším účelům používáte vařečku?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články