Jak vybrat ta nejsladší jablka: Lze je poznat podle barvy i stopky

Většina lidí si myslí, že červená jablka jsou sladší než zelená, ale nemusí to být pravda – ve skutečnosti záleží i na mnoha dalších faktorech.

Pokud nemáte možnost jablka uskladnit, můžete z nich vyrobit chutné křížaly! Je to jednodušší i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Výběr nejsladších jablek je umění, které rozhodně nezvládne každý. Pokud ovšem zjistíte, na co se zaměřit, už nikdy si z obchodu nepřenesete žádné kyselotiny ani ovoce, které se vám za pár dní zkazí i v optimálních podmínkách. Co si tedy pohlídat?

Zaměřte se na slupku

Některé odrůdy jablek jsou „pruhované“, zatímco jiné mají slupku jednobarevnou a hladkou. Ke zmíněnému pruhování dochází podle webu AAzdraví tak, že chlorofyl pod vlivem slunečního světla postupně slábne a na jablku se objevují další pigmenty v podobě pruhů. Červeně a žlutě pruhovaná jablka proto mají obvykle vynikající chuťové vlastnosti.

A pokud si chcete koupit jablka co nejčerstvější, pak sledujte slupku. Ta světle zelená naznačuje, že jablko bylo utrženo nedávno, což znamená, že je stále čerstvé, šťavnaté a křupavé. Časem však stopka ztmavne a uschne, což značí, že máte v ruce již postarší kousek.

Vrcholový zářez a stopky

Otočte jablko vzhůru nohama a prohlédněte si jeho horní důlek a stopky. Jablko s malým vroubkováním se obvykle vyznačuje hutnější a méně šťavnatou dužinou. Takže čím větší „zářez“ najdete, tím větší máte šanci na perfektní chuť vašeho oblíbeného ovoce.

Používejte svůj nos

Při výběru se můžete řídit také vůní jablka. Příliš silná, až nepříjemná ovocná vůně může znamenat, že jablko je přezrálé a brzy se zkazí. Čerstvě utržená jablka mají jemnou, delikátní vůni. Toto pravidlo je podle mě důležité zejména při výběru dováženého ovoce. Naopak při nákupu jablek z místního JZD silné aroma nevadí – bývá naopak tím nejlepším ukazatelem vynikající jakosti.

Co nečekaného se dá dělat se spadanými jablky? Rozhodně je nevyhazujte do popelnice

Správné skladování je také důležité

Aby vám zakoupená jablka dlouho vydržela, musíte je také správně uskladnit. Jablka lze podle webu iReceptář skladovat v chladničce, ale mějte na paměti, že snadno absorbují pachy z jiných potravin. Navíc produkují plyn etylen, který urychluje zrání. Skladujte je proto odděleně od ostatního ovoce a zeleniny (nejlépe ve vakuovacím boxu.

Aby vám jablka ve sklepě vydržela opravdu dlouhou dobu, musíte pro ně najít to správné místo – potřebují chlad a tmu iZdroj fotografie: Pixabay
Sladkost jablek lze určit podle několika faktorů, včetně barvy a stopky. Je jen třeba vědět, na co se při jejich nákupu zaměřit

Tuto vlastnost však můžete využít ve svůj prospěch; například umístěním jablek k rajčatům můžete přispět k jejich rychlejšímu dozrávání,“ radí na závěr čtenářka Jitka K. z Kosmonos. A jablka, která vytřídíte jako zkažená, klidně dopřejte hortenziím – odvděčí se vám, jak jsme v redakci Chalupáři-Zahrádkáři zjistila. A hodí se i na kompost.

Jaké jsou vaše osvědčené tipy při výběru těch nejlepších jablek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články