Pokud chcete vyčistit odolnou mastnotu a nečistoty napečené na pánvích, nemusíte hned sahat po chemii – pomohou i domácí prostředky.
Připálená mastnota na pánvích je v kuchyni častým problémem – a jeho odstranění bývá mnohdy mnohem obtížnější, než si nejspíš myslíte. Se správným přístupem však můžete tyto odolné skvrny účinně zlikvidovat a zajistit tak, že vaše pánve znovu získají svou bývalou slávu.
Porozumění připálené mastnotě
K připálené mastnotě dochází, když se olej nebo tuk přehřeje a polymerizuje na povrchu pánve, čímž se vytvoří tvrdá, tmavá vrstva. Ta ovlivňuje nejen vzhled vašeho nádobí, ale může také ovlivnit chuť pokrmů (a při ohřívání uvolňovat škodlivé sloučeniny).
Metoda octa a jedlé sody
A jak ji odstranit? Stačí si na pomoc vzít běžné pomocníky z domácnosti. Tato metoda je účinná zejména v případě lehkých až středně silných mastných skvrn:
- Potřete spálené místo jedlou sodou (budou vám stačit asi 2 polévkové lžíce).
- Na jedlou sodu kápněte několik kapek saponátu.
- Pomocí starého zubního kartáčku obě složky rozetřete a vytvořte pastu. Tuto pastu rozetřete na spálená místa.
- Na pastu položte papírovou utěrku.
- Na papírovou utěrku jemně nalijte ocet.
- Vše nechcete chvíli působit, a poté omyjte saponátem.
V Minulosti také Chalupáři-Zahrádkáři poradili, jak vyčistit sodou zanesenou digestoř. Je to jednodušší, než si myslíte. A pomoci vám může i louh.
Zubní pasta na nepřilnavé povrchy
V případě nepřilnavých pánví je zapotřebí o něco šetrnější přístup. Tentokrát si pro svého šikovného pomocníka musíte zajít do koupelny.
- Pánev nejdříve nechte 10 minut odmočit, jak radí web iReceptář.
- Po mírném uvolnění mastnoty naneste na nepřilnavý povrch vrstvu běžné zubní pasty.
- Pomocí houbičky plochu jemně vydrhněte a dávejte pozor, abyste nepoškodili nepřilnavý povrch.
- Nakonec ji opláchněte a umyjte saponátem.
Jedlá soda a citronová šťáva
Další ekologickou a bezchemickou metodou, která vám může pomoci s čištěním velmi znečištěného nádobí, je podle informací z webu AAzdraví použití jedlé sody a citronové šťávy:
- Smíchejte jedlou sodu s citronovou šťávou a vytvořte pastu.
- Tuto pastu naneste na spálená místa a vydrhněte kartáčem nebo drsnou stranou kuchyňské houbičky.
- Po drhnutí pánev důkladně opláchněte.
Na odolnější mastnotu pak podle naší čtenářku Mahuleny K. z Rakvic patří kombinace sody a octa. „Na pánev naneste jedlou sodu a poté ji zalijte octem tak, aby se vytvořila pěna. Pomocí kartáče nebo houby mastnotu vydrhněte a poté opláchněte. Nic víc není třeba.“ A podle mých zkušeností funguje stejná směs skvěle i na čištění matných poliček nad digestořem.