Brambory před vařením propíchněte vidličkou, loupání pak bude mnohem jednodušší

Propíchnutím brambor vidličkou zvýšíte pravděpodobnost, že brambory budou lépe uvařené uvnitř a slupka se bude při loupání snáze oddělovat.

Hnojení pokojovek bramborovými slupkami je levné a účinné i Zdroj fotografie: Hindrik S / Creative Commons / CC BY-SA.20
                   

Loupání brambor nemusí být obávaným úkolem. Díky několika důmyslným metodám můžete tuto všední práci proměnit v efektivní, a dokonce příjemnou součást vaší kuchařské rutiny. Pamatujte, že v kuchyni může kreativita a trocha vědy proměnit i ty nejjednodušší úkoly v opravdu nádherné kulinářské zážitky.

Vidličková metoda: Jednoduchá, ale účinná technika

Technika je jednoduchá: propíchněte brambory hroty vidličky a tak je dejte vařit. Díky tomuhle nenápadnému kroku se voda částečně dostane pod slupku, a ta pak půjde od zbylých částí brambory odstranit skoro bez práce.

Fyzikální hack na loupání brambor

Ještě jednodušší postup nabízí metoda kruhového naříznutí brambor před jejich vařením. Podle webu iReceptář to funguje jednoduše takto:

  • Ostrým nožem udělejte mělký kruhový řez uprostřed každé brambory, dostatečně hluboký, abyste porušili slupku.
  • Vařte brambory ve vroucí vodě, dokud nezměknou.
  • Po uvaření slijte vodu.
  • Jemně zatlačte na slupku a ta se odloupne doslova raz dva.

Vědecké vysvětlení této metody je jednoduché. Řez oslabí strukturu slupky a vařící voda se postará o zbytek. Poté slupka prakticky odpadne a celý proces se zkrátí na pouhé sekundy. Bohužel to však podle mých zkušeností funguje jen na hladké brambory – pokud jsou ty vaše různě pokroucené a s dolíčky, příliš si tímto trikem práci neusnadníte.

Brambory připravené k vaření

Brambory oloupete už za 5 sekund, pomůže k tomu ledová voda

Metoda vaření a chlazení

Nechte brambory propichovat ani nařezávat třeba kvůli uniklým živinám? Pak vyzkoušejte trik z webu Dům&Zahrada. Vložte brambory do hrnce a nechte je vařit asi 15 minut. Po uvaření je ihned přendejte do mísy s ledovou vodou a nechte je několik minut vychladnout. Nyní by se měly slupky od bramborové dužiny snadno oddělit.

Geniální hack pro bleskové oloupání brambor iZdroj fotografie: Pixabay
Propíchnutí brambor vidličkou před vařením je dobrý trik, který může usnadnit loupání. A o nutriční hodnotu brambor se bát nemusíte

„Kouzlo spočívá ve změně teploty,“ vysvětluje čtenářka Mirka N. Trutnova, která tento trik také používá. „Horká voda slupku z brambor uvolňuje, zatímco ledová voda ji ochlazuje a zpevňuje, takže je křehčí a snáze se odstraňuje. Pro ještě rychlejší postup doporučuji zvolit menší brambory, které se uvaří rychleji.“ Samotné vaření pak radí Chalupáři-Zahrádkáři urychlit jejich vložení do studené vody nebo použitím mikrovlnky.

Snadné a rychlé loupání brambor

Jaké jsou vaše oblíbené triky při přípravě brambor?

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články