Brambory oloupete už za 5 sekund, pomůže k tomu ledová voda

Brambory vařené ve slupce mají lepší chuť i konzistenci. A jejich loupání zvládnete více než snadno, zabere to doslova pár sekund.

Brambory připravené k vaření i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Brambory se řadí mezi nejčastěji konzumované přílohy, dá se z nich ale připravit i velké množství hlavních pokrmů. Jejich obrovskou výhodou je nízká cena, poměrně dobré nutriční složení, chuť a variabilita použití. Brambory můžete vařit, péct, smažit či připravovat i na jiný způsob a nikdy nešlápnete vedle. Málo oblíbenou činností je ovšem jejich loupání. Jak to udělat, aby to trvalo doslova jen pár sekund?

Brambory vařené ve slupce si oblíbíte

I když s vyčištěním zrezivělých hrnců a pánví si brambory poradí více než snadno, jak jsme na Chalupáři-Zahrádkáři psali, raději je používáme k přípravě delikátních pokrmů. Brambory vařené ve slupce jsou v některých receptech naprosto stěžejní. Týká se to například přípravy bramborového těsta. Proč tomu tak je? Brambor si tímto způsobem vaření zachová svou chuť, konzistenci, ale také vitamíny a minerální látky.

Nutriční terapeutka, paní Nina M. z Ostravy, říká: „Když vaříte brambory již oloupané, vyplavuje se vařením vitamin C, ale také draslík, který příznivě ovlivňuje fungování nervové a trávicí soustavy.“ Před vařením je nutné brambory dobře očistit a zbavit klíčků, vodu také osolte, sůl tak snadno pronikne i dovnitř. Složitější část nastává s jejich loupáním. Správnou technikou sami zjistíte, podobně jako já, že tento úkon je více než snadný. A slupky ještě zužitkujete, jak Chalupáři-Zahrádkáři radili dříve, fungují totiž jako jedinečné přírodní hnojivo.

Bramborový salát dovedený k dokonalosti. Stačí se držet zásadních rad a bude chutnat i vypadat lépe než kdy jindy

Připravte si zásobu ledu

Už žádné popálené prsty. Jednoduchým trikem oloupete brambory raz dva. Web iReceptář radí jemně naříznout slupku ještě před uvařením dokola. Pokud si na tento krok nevzpomenete, můžete to udělat i po uvaření a rychlém zchlazení brambor v ledové vodě. Slupka pak půjde velmi lehce stáhnout.

Miska s ledem a lžící iZdroj fotografie: Lynn Greyling / Creative Commons / PP0
Uvařené brambory ihned zchlaďte v ledové vodě, slupka se tak uvolní

Také web Dům&Zahrada radí loupání šokem. Správné zachlazení je naprosto stěžejním krokem k rychlému a snadnému loupání brambor. Ledovou vodu můžete obohatit také o kostky ledu. Díky takové vodě slupka zkřehne a lépe se loupe, tu pak stáhnete opravdu velmi jednoduše, aniž byste si museli vypomoci nožem či škrabkou. Podobně se ale čistím také rajčata. Ta stačí naříznout do kříže v místě, kde je stopka, zalít horkou vodou a ihned zchladit v ledové lázni. Slupku pak jednoduše stáhnete.

Jak loupete brambory vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články