Aby vaše hrnce pánve vypadaly i po intenzivním používání stále jako nové, vezměte si k ruce osvědčené domácí pomocníky.
Milujete vaření? Pak jste si určitě všimli, že právě nádobí často nese hlavní tíhu vašich snah a hromadí se na něm vrstvy sazí a špíny. Při jejich odstraňování se však nemusíte uchylovat k chemickým čističům, protože existuje doslova pokladnice domácích ingrediencí, které dokážou vrátit vašim pánvím a hrncům jejich bývalou slávu.
Klasické duo: Voda a jedlá soda
Začněte jednoduchou, ale účinnou metodou: vodou a jedlou sodou. V hrnci svařte trochu vody a přidejte jedlou sodu. Po několika minutách vodu vylijte, nasypte další jedlou sodu a nechte ji několik hodin působit. Poté vše jemně vydrhněte houbičkou.
Ocet: Kyselý zázrak
V pánvi smíchejte stejné díly octa a vody. Směs nevylévejte, ale přidejte do ní jedlou sodu. Reakce mezi ní a octem vytvoří silný čisticí prostředek, který dokáže vyčistit i ty nejodolnější usazeniny – a to prakticky bez drhnutí, jak informuje web iReceptář.
Trik s hliníkovou fólií
Pro trochu kuchyňské alchymie vezměte kus hliníkové fólie, zmuchlejte ji do kuličky a použijte k drhnutí pánve. Tu však nejprve navlhčete vodou, aby byl proces účinnější. Alobal vám skvěle nahradí jakoukoliv drátěnku.
Čistící prostředek z coly
Cola, oblíbený sladký nápoj, má také mnohé překvapivé čisticí schopnosti. Nalijte ji do pánve a nechte ji několik hodin působit, a poté nádobí umyjte jako obvykle. Kyselé vlastnosti koly pomáhají všechny nečistoty účinně rozkládat, což z ní dělá při čištění kuchyně opravdu nečekaného spojence. A podle mých zkušeností vůbec nezáleží na tom, po jakém druhu sáhnete – skvěle fungují i ty úplně nejlevnější řetězcové značky.
Dokonalý čisticí koktejl z peroxidu
Ale připravit si můžete i velmi efektivní čisticí pastu podle návodu z webu NejRecept. Seznam ingrediencí není ani dlouhý, ani složitý. Potřebovat budete:
- 1 polévkovou lžíci jedlé sody
- 1 lžičku saponátu
- 2 polévkové lžíce peroxidu vodíku
Smíchejte tyto ingredience tak, aby vznikla konzistence podobná šlehačce. Tuto pastu naneste na pánev a nechte ji působit Po chvíli vše vydrhněte houbičkou a opláchněte. Uvidíte, že čistější a hezčí nádobí jste ještě neměli. Ale vyzkoušet můžete i samostatnou aplikaci peroxidu vodíku – podrobný návod zveřejnili Chalupáři-Zahrádkáři nedávno.