Jeřabina obsahuje kyselinu askorbovou, která pomáhá zpomalit rozklad potravin. Přidat ji k mrkvi se tedy rozhodně vyplatí.
Mezi běžnou zeleninou vyniká na první pohled docela obyčejná mrkev svou všestranností, výživovou hodnotou a zářivou barvou. Udržet tuto kořenovou zeleninu čerstvou až do příštího jara je však často obtížný úkol. Pomoci vám ovšem může přidání jeřabinových listů. Příští podzim si je proto určitě nezapomeňte nasbírat.
Antiseptická síla jeřabinových listů
Jeřabinové listy jsou v lidové medicíně známé svými antiseptickými účinky. Tyto listy mají nejen schopnost absorbovat přebytečnou vlhkost, což je rozhodující faktor při skladování kořenové zeleniny, ale představují také přirozený způsob, jak zabránit kažení mrkve. Jak na to? Cesta uchovávání mrkve začíná podle webu TopDen už pečlivou přípravou samotné zeleniny. Je nezbytné odstranit veškerou půdu, která na ní ulpěla, a oříznout vrcholky.
Tento počáteční krok je zásadní, protože jakákoli zbytková vlhkost nebo nečistoty mohou urychlit hnilobu. Po této přípravě nechte mrkev několik dní sušit na vhodném místě, avšak musí v něm docházet k pravidelné výměně vzduchu, na což jsme již dříve upozorňovali v článku na Chalupáři-Zahrádkáři. Po vysušení je třeba tuto zeleninu uložit do dřevěných beden, které budou jako bonus proloženy vrstvami suchého jeřabinového listí. A určitě platí čím víc, tím líp – prodloužení trvanlivost uskladněné mrkve o řadu měsíců za trochu té námahy určitě stojí.
Ideální podmínky skladování
Aby byla tato konzervační technika účinná, hraje klíčovou roli i skladovací prostředí, jak potvrzuje i web NašeZahrada. Mrkvi se dobře daří zejména v tmavých a chladných prostorách, kde se teplota pohybuje mezi 1 a 2 stupni Celsia a vlhkost vzduchu nepřesahuje 90 %. Je také nutné si uvědomit, že mrkev by se neměla mýt, dokud není připravena k použití, protože přebytečná voda může její zkažení urychlit. Umytou mrkev skladujte v lednici – podle mých zkušeností vydrží ve vakuovací nádobě asi tři týdny, bez ní asi 10 dní.
Alternativní způsoby skladování
„Pokud nemáte k dispozici sklep, můžete mrkev skladovat také ve skleníku nebo pařeništi,“ radí čtenář Martin G. z Litovle. „Zahrabejte ji do písku a zakryjte silnou vrstvou netkané textilie. A pokud hrozí opravdu silné mrazy, přihoďte ještě trochu slámy.“