Mrkev bude čerstvá celou zimu, zkuste skladování ve sklenici

Aby vám sklizená úroda mrkve vydržela přes celou zimu, musíte ji zajistit ty nejlepší podmínky. Zjistěte, na co si dát při jejím uchovávání pozor a jakým chybám se vyhnout.

i Zdroj fotografie: Mdupontmobile / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Mrkev patří bezesporu mezi nejzdravější druh zeleniny, kterou si můžete vypěstovat na vlastní zahrádce. Oblíbená je nejen pro svou sladkou a křupavou chuť, ale také kvůli velkému množství vitamínů, kterými velmi pozitivně působí na lidské zdraví. Abyste si však mohli sklizenou úrodu vychutnávat co nejdéle, musíte dodržovat tato jednoduchá pravidla. Kolegové z redakce vyzkoušeli postup popsaný na webu Stolovka a nemohou si jej vynachválit.

Na co si dát při skladování pozor

Dodržováním základních pravidel prodloužíte dobu skladování uložených potravin, aniž byste přišli o jejich chuť nebo kvalitu. Různé druhy však mohou vyžadovat mírně odlišné podmínky. Jak jsme již dříve upozorňovali na stránkách Chalupáři-Zahrádkáři.cz, mrkev byste neměli skladovat poblíž jablek a hrušek, které uvolňují etylen, což způsobuje předčasné dozrávání jiných druhů zeleniny a vede až k jejich hnilobě.

Kam uložit mrkev

Důležité je kořenovou zeleninu uložit do bezpečí na stinné a chladné místo. Vyhněte se však prostoru s příliš velkou vlhkostí nebo nedostatečným odvětráváním. Aby vydržely uložené potraviny i několik měsíců, potřebují suché prostředí, kde je navíc zajištěna pravidelná výměna vzduchu. Už dříve jsme doporučovali v článku na Chalupáři-Zahrádkáři.cz, že se vyplatí ke skladování mrkve použít písek nebo piliny.

Sklizená mrkev schne iZdroj fotografie: Pexels

Uložte mrkev do sklenice

Podle serveru Moj Format je nejlepší ke skladování mrkve využít zavařovací sklenice. V nich totiž nedochází k jejímu tvrdnutí nebo hnití a naopak zůstává křupavá a šťavnatá až do jara. Než ji však do sklenice uložíte, měli byste ji k uskladnění připravit. K tomu budete potřebovat jen trochu vody, ostré nůžky a v ideálním počasí i sluneční paprsky.

Napřed vykopanou zeleninu důkladně omyjte od všech nečistot, zastřihněte její zelenou nať a dejte vysušit na slunné a dobře větrané místo. Jakmile máte hotovo, naplňte jí zavařovací sklenice tak, abyste využili co nejvíc prostoru, a dejte do větraného sklepa. Tuto metodu několik let praktikuje i Aleš Š. z Chrudimi a potvrzuje její účinnost: ,,Mrkev po vysušení naskládám do zavařovaček a dám do sklepa. Ještě nikdy mi neshnila a nedostanou se k ní ani myši.”

Jak na skladování kořenové zeleniny

Jakým způsobem skladujete sklizenou mrkev vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články