Pár tipů na pěstování okurek, které ocení hlavně začátečníci

                   

Okurka je ten typ zeleniny, jež se pěstuje velice jednoduše. Hlavní je si uvědomit, že okurky potřebují světlo, teplo, pravidelné zalévání a kontrolu, aby nenabraly moc velké rozměry. Pokud vám nebude dělat problém tyto podmínky splnit, máte skoro vyhráno. Když k tomu přidáte ještě tipy z dnešního článku, nemusíte se bát, že by se letošní úroda nepovedla. 

Slunce je základ

Okurky potřebují pro správné fungování velkou dávku slunečního svitu. Aby vytvořily silné a chutné plody, je u nich fotosyntéza nezbytná. Proto byste je měli umístit tam, kde budou mít slunce po dobu alespoň osmi hodin denně. A vůbec nejlepší je, když budou mít pravidelné ranní světlo. To totiž pomáhá k odstranění ranní rosy, která by jinak mohla vytvořit prostor pro rozvinutí plísně. 

iZdroj fotografie: Unsplash

Zasaďte je do mírných kopečků

Před výsadbou si z hlíny vytvořte menší vyvýšená místa, kam okurky zasadíte. Poté zajistěte, aby byl hlavní stonek vysazen nad okolní půdou. Okurky jsou totiž velice náchylné k hnilobě. Tímto krokem zajistíte, že se bude stonek držet nad loužemi vody, i kdyby se nečekaně rozpršelo, a tím snížíte i riziko vzniku různých plísní. Kopečky by měly být široké cca 45 centimetrů a vysoké okolo osmi až deseti centimetrů.

Pozor na to, co zasadíte v okolí

Plodina, kterou okolo okurek zasadíte, je může výrazně ovlivnit. Rozhodně se v jejich blízkosti vyhněte pěstování brambor. Ty totiž uvolňují v půdě látku, která růstu okurek výrazně brání. Naopak takové ředkvičky jim mohou hodně přilepšit. Pokud při výsadbě okurek zasadíte okolo okrajů již vytvořených kopečků ředkvičky, budou spolehlivě odhánět brouky a mšice, kteří by se je jinak pokusili napadnout.

iZdroj fotografie: Unsplash

Nezdržujte se dlouho na jednom místě

Pokud budete okurky pěstovat každý rok na stejném místě, vážně tím ohrozíte zdraví vaší půdy. Každou sezónu byste je měli přemístit někam jinam, abyste zabránili vzniku půdního onemocnění. Půda se mezitím zotaví a nebudete riskovat dlouhodobé zamoření. Měli byste počkat alespoň tři roky, než se na původní místo s okurkami vrátíte. Jakmile začnou okurky růst, nezapomeňte je každý den posbírat, aby vám nezhořkly. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články