Nedovolte, aby vám pečlivě uskladněnou úrodu loňských okurek zničila plíseň. Propříště už budete vědět, co s tím dělat.
Umění nakládat okurky je tradicí, která se předává z generace na generaci a slouží k uchování bohaté letní úrody pro chladnější měsíce. Toto kulinářské řemeslo je sice velmi jednoduché, ale může se stát, že se tak úplně nepovede. Co tedy s tím?
Problém zákeřné bílé plísně
Podstatou výskytu bílé plísně na nakládaných okurkách je oportunismus prostředí, kdy nedostatky ve sterilizaci nebo utěsnění přivolávají nevítané mikrobiální hosty. Pochopení podmínek, které připravují půdu pro vznik plísní, je prvním krokem k ochraně okurek před nimi, jak informuje webový magazín DesateroTváříOsobnosti.
Nedostatečné utěsnění: Hlavní viník
Neporušenost těsnění sklenice s nakládanými okurkami je základním kamenem jejich uchování. Nedokonalé těsnění nejenže umožňuje pronikání vzduchu, ale také poskytuje prostor pro usídlení a rozvoj spor plísní. Tyto mikroskopické spory, které jsou stále přítomné ve vzduchu, nacházejí ve vlhkém prostředí špatně uzavřené sklenice bohatém na živiny ideální podmínky pro klíčení a růst.
Klíčovou roli v prevenci plísní hraje sterilizace jak okurek, tak samotných sklenic. „Jakékoli pochybení v tomto kritickém kroku – nedostatečné zahřátí nebo použití kontaminovaného náčiní – může do sklenice zavést spory plísní,“ radí čtenářka Jitka N. z Hořovic. Kromě toho je velmi důležitý výběr víček; opakované používání těch rezavých nebo deformovaných narušuje těsnost a ze sklenic s okurkami se stává doslova útočiště plísní.
Ne vždy jde o plíseň
Ačkoli ne všechny bílé útvary znamenají pro nakládané okurky zkázu, pokud ve sklenici objevíte cokoliv bílého, musíte si být původem 100 % jistí. Například tenká vrstva bílé usazeniny na dně sklenice, která je často vedlejším produktem přirozených kvasných procesů, nepředstavuje žádné nebezpečí. Chlupatý výrůstek podobný vatě na povrchu okurky však znamená kontaminaci.
Dbejte i na čichové varování
Při otevření sklenice s nakládanými okurkami by se měla objevit štiplavá, lákavá vůně octa a koření, nikoli odporná vůně hniloby, jak varuje web Receptovník. Nepříjemný zápach je jednoznačným ukazatelem, že se něco pokazilo, a signalizuje, že obsah již není vhodný ke konzumaci, jak jsem se sama přesvědčila. Tak pozor na to.
Chcete vyzkoušet osvědčený recept na nakládání okurek? Zkuste tenhle s citronem, na který nedá redakce Chalupářů-Zahrádkářů dopustit. Zvládne ho i úplný začátečník.