Pokud si vezmete k ruce docela obyčejnou hořčici, budete mít letos úrodu mrkve opravdu obrovskou. Lepší hnojivo nenajdete.
Každý zahrádkář sní o bohaté úrodě – křehké, sladké mrkvi, která navíc vydrží i dlouho uskladněná. Pro mnohé je však dosažení této vize nedosažitelnou metou. Nebo ne? Pokud vyzkoušíte osvědčenou metodu mojí tety, která nedá dopustit na hořčičný hrášek (ten se podle webu DesateroTváříOsobnosti používá zejména v lidové medicíně), dost možná budete příjemně překvapeni.
Jak hnojit mrkev hořčicí
K přípravě tohoto zázračného elixíru budete potřebovat mísu, ve které smícháte následující ingredience: drcené hořčičné semínko, azofofát a dřevěný popel.
- Hořčice vyživuje půdu, obohacuje ji dusíkem a humusem a působí jako přírodní prostředek proti mrkvovým muškám. Na dva záhony by měl stačit jeden kilogram.
- Azofosfát: Azofosforečnan, který je důležitým hnojivem pro všechny zahradní plodiny, dodává do směsi fosfor, draslík a dusík ve snadno vstřebatelné formě. Stačit vám bude půl kilogramu azofosfátu.
- Dřevěný popel: Poskytuje velké množství makro- a mikroživin, které podporují silný růst a sladkou chuť. Pro optimální výsledky použijte jeden kilogram prosátého dřevěného popela.
Když máte ingredience připravené, je čas je důkladně promíchat a směs rovnoměrně rozdělit mezi řádky záhonů s mrkví. Není třeba být příliš přesný – kouzlo tohoto hnojiva spočívá v jeho jednoduchosti a účinnosti. A jak bonus také podle webu TomatHouse odpudíte některé škůdce. A to se rozhodně vyplatí.
Kde mrkev pěstovat
Mrkvi se daří v dobře provzdušněné půdě obohacené kompostem s dostatkem slunečního světla. Pro dosažení nejlepších výsledků vysévejte semena přímo na záhon v období mezi dubnem a červencem (tedy v době, když už bude půda dostatečně prohřátá).
Dbejte na to, aby řádky byly od sebe vzdáleny přibližně 20 až 30 cm, a jakmile mrkev poporoste, prořeďte ji na vzdálenost 8 až 10 cm. To jí zajistí dostatek prostoru pro růst a příjem živin, jak už Chalupáři-Zahrádkáři uváděli dříve. „A pokud to jen trochu jde, zvažte výsadbu mrkve vedle kompatibilních druhů jako jsou rajčata, saláty nebo ředkvičky (z bylinek jsou pak vhodné rozmarýn, šalvěj a koriandr),“ radí na závěr naše čtenářka hana T. z Krupky.