S tupý nožem nechte dozajista pracovat nikdo. Naučte se, jak ho nabrousit jednoduchými domácími způsoby doslova raz dva.
V kulinářském světě se ostrost nože podobá přesnosti tahu umělcova štětce. Je to základní kámen kuchyňského řemesla, kde dokonalý plátek masa nebo kostka zeleniny může povýšit obyčejný pokrm na mistrovské dílo. Jakmile však nůž svou ostrost ztratí, stává se zdrojem frustrace . A manipulace s ním může být i nebezpečnější, jak jsem se sama přesvědčila. Nic však není ztraceno, podle webu iReceptář můžete tohoto pomocníka nabrousit mnoha domácími způsoby.
Nůž klidně nabrousíte novinami
Na první pohled by se mohlo zdát, že noviny jsou vhodnější spíše k balení ryb nebo třeba k vysoušení obuvi ale skvěle si poradí i s vaším tupým nožem. Stačí jen vědět, jak je použít. Začněte přeložením novin na polovinu, čímž vytvoříte rovnou plochu, která tlak ostří bez problémů vydrží. Položte ji na stabilní stůl a zajistěte, aby neklouzala.
Když jsou noviny správně nastaveny, je třeba po nich čepel několikrát přetáhnout tak, jako kdybyste ji brousili třeba na brousku. Klíčem je důslednost a trpělivost; soustřeďte se na jemné, šikmé klouzání od základny čepele ke špičce (nic jiného totiž fungovat nebude). Za 2 až 3 minuty budete mít hotovo. Jen nepočítejte s tím, že vám takto naostřený nůž vydrží nějak dlouho. Jde spíš o provizorní řešení ve chvíli, kdy nic jiného po ruce nemáte.
Jak nabrousit nůž hrnkem
Keramický hrnek, typický společník vaší ranní kávy, může také posloužit jako improvizovaný nástroj na broušení. Neglazovaný kroužek na dně hrnku totiž představuje ideální plochu pro broušení ostří (působí podobně jako brusný kámen, který doporučuje například web VeseléBydlení). Ovšem stejně jako novinová metoda vyžaduje i broušení o hrnek pevnou ruku a trpělivost. Dobrou zprávou však je, že výsledek rozhodně vydrží o něco déle.
A pokud hledáte skutečně spolehlivého pomocníka na broušení nožů, pak Chalupáři-Zahrádkáři jednoznačně doporučují ocílku. Tento nástroj, který bývá běžně součástí každé jen trochu lepší sady nožů, upravuje během broušení mikroskopické zuby na čepeli a zachovává tak její ostrost mnohem déle. Rozhodně se vyplatí se s ním naučit zacházet.