Skořice se nehodí jen jako přísada do sladkých jídel nebo asijské kuchyně. Skvěle vám pomůže i při péči o váš dřez.
Srdce domova bije nejsilněji v kuchyni, která je místem tepla, smíchu a společných příběhů. Pod vůní pečeného chleba a vařící se omáčky se však může skrývat nevítaný host: neodbytný, nepříjemný zápach vycházející z dřezu. Jak se ho však zbavit? Pomoci vám může třeba docela obyčejná skořice.
Skořice od zápachu pomůže
Stačí čtyři lžičky tohoto kouzelného koření a konvice horké vody – skořici nalijte do otoku a přelijte ji horkou vodou. Uvolní se z ní opravdu krásné aroma, které kuchyni provoní a vydrží opravdu dlouho. Žádného zápachu se tak nebudete muset obávat. Esenciální oleje přítomné v tomto koření jsou totiž známé svými antimikrobiálními vlastnostmi, které dokáží bojovat s bakteriemi zodpovědnými za nepříjemný zápach. Nejde tak jen o obyčejný „deodorant.“
Zkuste sodu a ocet
Také roztok jedlé sody a octa dokáže zázraky. Stačí do odpadu nasypat šálek sody, zalít stejným množstvím octa a chvíli počkat. Po propláchnutí horkou vodou bude dřez jako nový. A svou pomoc vám nabídne rovněž citronová šťáva ohřátá v mikrovlnné troubě a poté smíchaná s jedlou sodou, jak doporučuje magazín iReceptář. A pokud nemáte doma jedlo sodu, použijte klidně i prášek do pečiva – působí stejně dobře.
Šumivá náprava v podobě koly
Někteří přísahají i na čisticí schopnosti Coca-Coly – doporučuje ji i web ČtiDoma. Litr tohoto syceného nápoje si poradí s každým odtokem, který díky svému kyselému složení zanechá čisté a bez zápachu.
Někdy to jde jen mechanicky
Když jsou vaše úporné ucpávky tok odolné, že na ně kouzlo koření a roztoků nijak nepůsobí, přichází na řadu mechanická metoda – použití pístu. Střídání čisticích (skořice, ocet, soda) a mechanických metod ovšem bývá nejúčinnější, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali. A pokud opravdu nic nepomůže, neváhejte si na pomoc zavolat instalatéra. Můžete tak předejít ještě větším škodám. Za těch pár korun za jeho práci to určitě stojí.