Staré dobré hnojivo z chleba: Pro okurky je jako sedmé nebe

Starý chleba určitě nepatří do popelnice. Připravit si z něj totiž můžete i velmi účinné hnojivo na okurky. Je to snadné.

Ani staré pečivo, které se už k ničemu jinému nehodí, určitě nepatří do popelnice. Naopak – můžete z něj připravit opravdu perfektní hnojivo. i Zdroj fotografie: Therobotking / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Chléb je podle webu MagazínDoma bohatý na kvasnice a obsahuje množství biologicky aktivních stopových prvků, jako je například kyselina listová, kyselina paraaminobenzoová, vitaminy skupiny B a vitaminy D a H. Kromě toho je ovšem i zdrojem základních minerálů v čele se zinkem, fosforem, hořčíkem, draslíkem a dusíkem.

Proč používat chleba pro rostliny

To však není vše. Zapomenout nesmíme na ani aminokarboxylové kyseliny, které zlepšují chuť plodů, takže okurky jsou chutnější a výživnější. K domácí výrobě chlebového hnojiva budete potřebovat 1 litr vody, 30 gramů starého chleba a 1,5 až 2litrovou sklenici. Začněte tím, že vodu převaříte a necháte ji vychladnout na pokojovou teplotu.

Poté ji nalijte do čisté, uzavíratelné sklenice. Vložte chléb, uzavřete a uložte na chladném místě, například ve spíži. Chléb nechte ve vodě macerovat alespoň 24 hodin a poté směs přeceďte přes síto do nové sklenice. Nevadí, když přes síto projdou drobné kousky chleba. Hotový roztok skladujte v chladničce.

Příprava venku to umí ve velkém

Pro použití na zahradě vezměte kbelík. Naplňte jej do dvou třetin chlebem a poté jej zalijte teplou vodou. Chléb promíchejte a rozmačkejte rukama, aby se rozpadl. Kbelík uzavřete víkem a nechte jej 10 až 14 dní kvasit.

Bílý poklad pro okurky, plodí po něm jako divé. A najdete ho běžně v kuchyni

Použití chlebového hnojiva pro okurky

Přihnojování chlebovým hnojivem okurkám velmi prospívá zejména v období květu. Protože neobsahuje žádné agresivní chemické látky, hodí se i pro aplikaci v bio zahradě. Před aplikací ho ovšem nařeďte v poměru 1 litr hnojiva na kbelík vody. Se správnou aplikací nám pak poradil pan Lukáš K. z Horních Počernic. „Okurky nejprve zalijte čistou vodou a poté aplikujte půl litru zředěného chlebového hnojiva. Nepopálíte tak kořeny.“

sklizené okurky v koši iZdroj fotografie: Freepik
Aby se vám letos okurek urodilo opravdu požehnaně, musíte jim dopřát ty správné živiny. A pomoci vám s tím může chleba

V tomto hnojení pokračujte každých 8 až 10 dní od objevení prvních pupenů až do sklizně. Tato pravidelná výživa posílí rostliny, zvýší jejich odolnost vůči nepříznivým podmínkám, urychlí růst a posílí jejich imunitu, jak potvrzuje i web NašeZahrada. A pokud na své zahrádce bojujte proti úporným škůdcům, pak Chalupáři-Zahrádkáři doporučují použít slepičí trus.

Návod na hnojivo ze skořápek

Jaké jsou vaše osvědčené fígle při hnojení okurek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Zobrazit další články