Řepa bude obří a sladká, chce to hnojit dolomitovou moučkou

Pojistěte si letos úrodu své červené řepy za pomoci perfektního hnojiva. Stačí si jen pořídit běžnou dolomitovou moučku.

Řepa vydrží klidně celý rok, vyplatí se ji skladovat v bedně s pískem i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Dolomitová moučka se získává z dolomitu, což je typ sedimentární horniny složené především z uhličitanu vápenato-hořečnatého. Tento jemný prášek je důležitou půdní přísadou, která dodává základní živiny a upravuje pH půdy, čímž vytváří ideální prostředí pro pěstování mnoha rostlin, včetně oblíbené sladké řepy, jak potvrzuje i web NašeZahrada.

Úloha dolomitové moučky při růstu řepy

Dolomitová moučka nejen upravuje pH půdy, ale zlepšuje její strukturu, podporuje zadržování vláhy a dodává důležité živiny.

  • Zlepšení struktury půdy: Dolomitová moučka pomáhá zlepšovat strukturu půdy, což je prospěšné pro růst kořenů a celkové zdraví rostlin.
  • Zadržování vlhkosti: Vhodná struktura půdy usnadňuje zadržování vlhkosti, což je pro řepu zásadní, protože vyžaduje stálou vlhkost, ale je náchylná k poškození v důsledku přemokření.
  • Vývoj kořenů: Vápník a hořčík přispívají k vytvoření silného kořenového systému, který je nezbytný pro zdravý růst rostlin a také pro optimální příjem živin.
  • Zvýšený výnos a kvalita: Silnější rostliny se zdravými kořeny jsou podle webu Poofi produktivnější, což vede k větší a chutnější sladké řepě.

Aby úroda řepy byla enormní: Pomůže popel a lžíce soli

Výhody dolomitu v zemědělství

Dolomitová moučka je také vynikajícím prostředkem pro vyrovnání pH půdy. Sladké řepě se daří v mírně kyselých až neutrálních půdních podmínkách (pH 6,0 až 7,5). Pokud je půda příliš kyselá nebo zásaditá, může to bránit příjmu živin a ovlivnit zdraví a produktivitu plodiny. A to platí u všech plodin na zahradě, které si s kyselou zeminou právě netykají.

Hromada sklizené řepy iZdroj fotografie: Piqsels
Řepa je známá pro svůj vysoký obsah vitamínů, antioxidantů a dalších cenných látek. Její úrodu lze jednoduše zněkolikanásobit.

Střídejte sladkou řepu s jinými plodinami, abyste zabránili vyčerpání půdy a snížili riziko onemocnění. Nesázejte ji nejméně dva roky po kořenové zelenině, i tím si můžete úrodu vážně hezky pojistit,“ radí náš čtenář Michal T. z Olomouce. Chalupáři-Zahrádkáři rovněž již dříve upozornili na to, které plodiny řepa nesnese.

Jaké jsou vaše neotřelé tipy pro pěstování řepy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články