Rybíz vystihuje podstatu léta díky své barevnosti a chuti, takže je pro zahrádkáře vděčnou volbou. Může však plodit ještě víc.
Existuje několik odrůd rybízu, které jsou vhodné pro časnou letní sklizeň, jak uvádí web DesateroTváříOsobnosti. Mezi oblíbené červnové odrůdy červeného rybízu patří „Jonkheer van Tets“ a „Red Lake“, které jsou známé svými jasně lesklými červenými bobulemi a výraznou chutí. U černého rybízu jsou to odrůdy ‚Titania‘ a ‚Ben Connan‘, které plodí brzy a nabízejí velké a chutné bobule, které jsou ideální jak pro čerstvou konzumaci, tak pro kulinářské využití. U těchto odrůd je na jakékoli vylepšení již pozdě, ty ostatní však lze v plodnosti podpořit.
Rady pro pěstování rybízu
Této oblíbené ovocné dřevině se daří na stanovišti na plném slunci nebo v polostínu s minimálně 4-6 hodinami slunečního svitu denně. Ideální půda pro rybíz je ta dobře propustná, s mírně kyselým až neutrální pH a bohatá na organické látky. Před výsadbou ji proto obohaťte kompostem nebo dobře uleželým hnojem, abyste zvýšili obsah živin, jak radí web iReceptář.
Zalévání je velmi důležité
Rybíz vyžaduje pro optimální růst a tvorbu plodů stálou vlhkost. Zalévejte proto své keře opravdu důkladně jednou týdně, v období sucha pak častěji. Vyvarujte se ovšem pokud možno smáčení jeho listů, vyhnete se tak výskytu houbových chorob.
Nezapomínejte na červencový řez
Pro udržení bujného růstu a vysokých výnosů ovoce je zásadní řez. Brzy na jaře proto odstraňte všechny odumřelé, nemocné nebo křížící se větve, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili dříve. Zaměřte se také na prořezávání starších větví, protože rybíz plodí především na 2-3letém dřevě. Po sklizni lze také provést letní řez, kterým odstraníte slabý nebo přehuštěný porost, čímž si zajistíte v následující sezóně zdravější a mnohem lépe plodící rostliny.
Rybíz je obvykle připraven ke sklizni v červnu a na začátku července. Trsy bobulí sklízejte, když jsou rovnoměrně zralé. Jde o vynikající ovoce do džemů, želé a dezertů a díky vysokému obsahu vitaminu C jde rovněž o velmi zdravý doplněk stravy.